27.09.2019 — 16:54

На Хмельниччину завітав керівник програми людського розвитку Світового банку доктор Фон Зао

Сьогодні т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко та голова обласної ради Михайло Загородний зустрілися з керівником програми людського розвитку Світового банку по Білорусі, Молдові та Україні доктором Фон Зао. Також пан Зао є керівником Проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Цей Проект реалізовується починаючи з 2012 року Міжнародним банком реконструкції та розвитку спільно з Міністерством охорони здоров’я України. Він спрямований на підтримку реформування системи охорони здоров’я. Термін реалізації Проекту – 2015-2020 роки. На сьогодні у його реалізації беруть участь 8 областей: Дніпропетровська, Полтавська, Рівненська, Вінницька, Волинська, Львівська, Закарпатська і Запорізька.

Аби розповісти детальніше про цей Проект та ознайомитися з проблемними питаннями в галузі медицини і завітав доктор Фон Зао на Хмельниччину.

Він розповів, що Проект має на меті зміцнити спроможність Міністерства охорони здоров’я України та місцевої влади визначати, планувати і впроваджувати заходи, пов’язані з реформою охороною здоров’я.

За словами пана Зао, діяльність Проекту буде спрямована на досягнення трьох пріоритетних завдань в системі охорони здоров’я, а саме боротьба з неінфекційними захворюваннями з приділенням особливої уваги профілактиці; поліпшення якості та ефективності медичної допомоги; оптимізація та реструктуризація лікарень і амбулаторних послуг вторинного рівня.

В свою чергу, Володимир Кальніченко зазначив, що Хмельницька область також має бажання включитись в роботу Проекту з метою поліпшення надання послуг з охорони здоров’я на обласному рівні.

Серед пріоритетних напрямків та стратегії розвитку галузі Володимир Ілліч назвав будівництво обласної дитячої лікарні, яке розпочато в минулому році  та реалізується швидкими темпами за рахунок коштів державного та обласного бюджетів; створення обласного серцево-судинного центру, що передбачає реконструкцію приміщень та оснащення сучасною медичною апаратурою та модернізація обласної лікарні, як головного закладу області по наданню високоспеціалізованої багатопрофільної допомоги жителям області.

Посадовець відзначив, що саме при реалізації двох останніх напрямків допомога Проектубуде особливо цінною.

Володимир Ілліч висловив сподівання, що сьогоднішня зустріч принесе позитивний результат, а в подальшому плідну співпрацю.

Доктор Зао розповів, що країни, які співпрацюють з Світовим банком, мають можливість під мінімальний відсоток отримати кошти не тільки в галузі охорони здоров’я, а й в галузі освіти та соціальних проектах. Для реалізації таких проектів Світовий банк виділив 6 млрд. $ «Сьогодні я маю заохотити вас  до співпраці з Міністерством фінансів та охорони здоров’я України. А я в свою чергу, як керівник цього Проекту, забезпечу їхню обізнаність на урядовому рівні», – сказав пан Зао.

Сьогоднішня зустріч мала ознайомчий характер. Сторони домовилися найближчим часом більш детально вивчити питання подальшої співпраці.