18.10.2019 — 16:32

Медичні послуги стануть доступнішими для мешканців Лісогринівецької ОТГ

І знову відкриття амбулаторії! Тільки вчора запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини у Квітневому, а вже сьогодні відбулася церемонія відкриття ще однієї, цього разу у Лісових Гринівцях, що в Хмельницькому районі. Нагадаємо, ця амбулаторія вже четверта з тих 27, будівництво яких розпочалося минулого року за програмою “Доступна медицина”.

Справжня атмосфера свята панувала сьогодні на майданчику біля нової амбулаторії. І це не дивно, адже будівництво таких об’єктів дійсно дає людям упевненість у майбутньому, а доступність до медичної допомоги є одним із важливих чинників для збереження здоров’я нації. Привітати мешканців громади із цією визначною подією прийшли обласні посадовці, керівники району та ОТГ.

“Дуже приємно відзначити, що медична реформа в області впевнено йде вперед. Сьогодні завдяки спільним зусиллям усіх рівнів влади, будівельників, небайдужих громадян збудована ця амбулаторія. Це свідчить про те, що це село живе, розвивається, розбудовується. Уряд визначив, що програма його діяльності є людиноцентричною, тобто найголовнішим пріоритетом є людина, її здоров’я та добробут. Ми в свою чергу, як представники місцевої влади будемо усіляко підтримувати цей напрямок. Ну а кожному зрозуміло, що без медицини це неможливо,” – зазначив т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Сергій Ткачук.

Амбулаторія буде обслуговувати близько 4 тисяч населення шести навколишніх сіл. Працювати в закладі буде двоє лікарів. Одна лікарка тут уже є, а її колега має з’явитися уже в листопаді.

Амбулаторія обладнання усім необхідним відповідно до табелю оснащення, затвердженого МОЗ, підведено усі комунікації, в тому числі й високошвидкісний інтернет-зв’язок для забезпечення роботи з центральним компонентом електронної системи здоров’я e-Health, медичною інформаційною системою, а також телемедичного обладнання, яке вже невдовзі буде встановлене в закладі. А на прохання жителів з ініціативи ЦПМСД одне з приміщень амбулаторії відвели під денний стаціонар. Поки що тут встановлено 2 ліжка, де пацієнти зможуть отримати кваліфіковану допомогу медиків, наприклад, ліки у вигляді крапельниці.

Є тут і службовий автомобіль, завдяки якому лікар зможе виїжджати до тих пацієнтів, що не зможуть самі прийти на прийом, а також до мешканців віддалених сіл. Окрім того, як і в інших амбулаторіях, тут передбачене житло для лікарів.

Головним розпорядником коштів виступило ДП “Обласна служба єдиного замовника”, підрядник – ТОВ “Ізяславтрансбуд”. Всього на будівництво та обладнання амбулаторії витрачено 8 млн.260 тис. грн, основна частина яких виділена з державного бюджету, а ще 10% – з бюджету Лісогринівецької ОТГ.