25.10.2019 — 12:05

До відома власників та користувачів земельних ділянок

Із запровадженням у 2013 році автоматизованої системи ведення Державного земельного кадастру – Національної кадастрової системи, кожен землевласник та землекористувач має змогу за допомогою порталу  «Публічна кадастрова карта України» (http://map.dazru.gov.ua/kadastrova-karta) перевірити  чи внесено відомості про його земельну ділянку до кадастрової системи та наскільки правильними і достовірними  є відомості про неї.

На сьогодні під керівництвом Держгеокадастру триває процес наповнення, актуалізації та виправлення відомостей про земельні ділянки, на які були видані правовстановлюючі документи, однак відомості про такі земельні ділянки не внесені з певних причин до системи Державного земельного кадастру.

Цю роботу на місцях виконують державні кадастрові реєстратори по всій території України, в т.ч. на території Хмельницької області.

Узагальнюючи причини відсутності таких земельних ділянок та наявних помилок, які виявляються як державними кадастровими реєстраторами так і самими землевласниками, землекористувачами на місцях можна виокремити найпоширенішу з них, а саме: коли інформація про земельну ділянку зберігалася лише в паперовій формі і її ще не переведено у цифровий формат, а, отже, не завантажено в систему (як правило це ділянки з правовстановлюючими документами, виданими до 2004 року).

В свою чергу, відомості про земельні ділянки можуть містити помилки, які  могли бути  допущені у різні часи та з різних причин.

Коли є сумніви у достовірності даних про земельну ділянку або коли інформація про ділянку в Державному земельному кадастрі відсутня взагалі, державними кадастровими реєстраторами здійснюється пошук інформації та перевірка відомостей перед тим, як внести їх до Державного земельного кадастру.

Пошук відповідних матеріалів та документів ускладнюється тим, що в переважній більшості таких випадків землевпорядні організації, які виготовляли технічну документації із землеустрою і мали відповідати за якісне виконання землевпорядних робіт припинили свою діяльність або взагалі відомості про виконавця робіт із землеустрою у районних відділах Держгеокадастру відсутні.

Звертаємо увагу, що саме землевласники та землекористувачі передусім  повинні бути зацікавлені в тому, щоб земельна ділянка була внесена до системи Державного земельного кадастру та  коректно відображена.

Якщо у Вас не має можливості скористатись послугами Публічної кадастрової карти,  Ви можете звернутись безпосередньо до Управлінь та Відділів Держгеокадастру у районах та містах (за місцем знаходження земельної ділянки) щодо наявності або відсутності відомостей або виявлення помилок у відомостях про земельну ділянку у системі Державного земельного кадастру.

При цьому  необхідно надати  відповідну документацію із землеустрою, на підставі якої земельна ділянка відводилась у власність чи користування, з каталогами координат та (при наявності) обмінний файл.

Додатково інформуємо, що одним із шляхів виправлення помилок внаслідок неякісного виконання робіт із землеустрою у минулому чи відсутності відповідних матеріалів і документів, на підставі яких були передані у власність чи користування земельні ділянки, є виготовлення документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок у натурі (на місцевості).