04.11.2019 — 17:43

Субрегіональний поділ Хмельниччини: яким йому бути?

Скільки районів має залишитися в області після проведення адміністративно-територіальної реформи, які проєкти вже представлені, які проблемні питання цієї реформи, які критерії потрібно врахувати при розробці нової моделі субрегіонального поділу області – ці та багато інших питань обговорили сьогодні у ході “круглого” столу “Формування нового районного (повітового) поділу у Хмельницькій області”, що відбувся сьогодні в обласному центрі.

Зазначений проєкт реалізовується Центром політико-правових реформ за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN за підтримки Посольства Великої Британії в Україні. До участі в дискусії долучилися експерти, представники обласної влади, керівники районів, міст обласного значення та ОТГ, представники Центру розвитку місцевого самоврядування, коаліції громадських організацій “Рада реформ Хмельниччини”.

Як зазначають організатори, необхідність розробки нового субрегіонального рівня адміністративно-територіального поділу в країні уже назріла, адже у ході реформи децентралізації більше 20 районів були повністю вкриті ОТГ, понад 150 районів – на 50-75%. Саме тому відбувається дублювання функцій, бо значною мірою функції районних рад та адміністрацій перейшли на рівень ОТГ, райони стикаються із проблемами нестачі фінансів, відтоку кадрового потенціалу.

“Питання є дуже актуальним і важливим, і суспільство наразі потребує якомога більше інформації на цю тему, – зауважила у вітальному слові Світлана Павлишина, заступник голови облдержадміністрації. – Про прискорення реформи децентралізації, що формує базовий рівень територіального устрою, ми чуємо і від Президента, і від Уряду. Ця тема активно обговорюється в ЗМІ, проводяться різноманітні тренінги, семінари, круглі столи, де акумулюється думка всіх зацікавлених сторін. І сьогодні є велика зацікавленість центральних органів влади у тому, щоб почути думку з місця.”

Посадовиця повідомила, що у Міністерстві розвитку громад і територій мають намір проводити виїзди до регіонів, аби мати чітке уявлення про реальний стан речей, максимально прозоро провести наступний етап реформи та врахувати особливості кожної області.

Світлана Андріївна нагадала, що реформа на Хмельниччині відбувається дуже активно, і область займає лідерські позиції у загальноукраїнському рейтингу. Згідно перспективного плану на території області має бути створено 62 ОТГ. Наразі до 4 районів Хмельниччини – Дунаєвецького, Летичівського, Новоушицького та  Старосинявського, які повністю вкриті ОТГ, додався і Славутський. При цьому залишився лише один район, де не створено жодної ОТГ – Віньковецький.

Вона також повідомила, що зараз в Міністерстві розвитку громад напрацьовується нова методика визначення спроможності громад, і хоча вона ще не затверджена, але є підстави говорити про те, що окремі уже створені громади не будуть відповідати її вимогам. За попередніми оцінками в області може залишитися 45-47 громад. І оскільки процес створення базового рівня, тобто ОТГ, уже наближається до завершення, саме на часі розпочинати обговорення субрегіонального рівня.

“Ця тема для нас дуже актуальна, адже за нею стоїть розвиток територій, розвиток регіону, а це для нас основне завдання. Все, що сьогодні буде напрацьовано, усі думки та ідеї, які звучатимуть тут, будуть враховані в роботі міжвідомчої комісії, яка займається питаннями розробки проєкту нового поділу області, – запевнила заступниця голови ОДА. – Ми знаємо, що вже існує декілька варіантів бачення цієї моделі, і сьогодні вони будуть тут презентовані. Найголовніше моє прохання до усіх – максимально ефективно комунікувати та чути один одного, щоб в результаті ми виробили ту модель субрегіонального рівня, яка буде оптимальною для нашої області”.

Далі голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко та завідувач кафедри державного управління Українського католицького університету Віктор Борщевський, які є експертами проекту, розповіли учасникам дискусії про своє бачення завершального етапу реформи децентралізації, проаналізували основні проблеми, що виникли у процесі реалізації цієї реформи, основні завдання процесу районування та критерії формування нових субрегіональних одиниць.

Експерти проаналізували проекти поділу Хмельницької області, розроблені  Мінрегіоном (3 райони) та облдержадміністрацією (5 районів), визначили їх переваги та недоліки. Також вони розповіли про проект поділу, який раніше був розроблений Ігором Коліушком, та представили новий, розроблений із врахуванням зауважень до існуючих.

Запропонований проект нового районного поділу Хмельницької області враховує такі критерії, як чисельність населення, загальну площу території, адміністративний центр та критерії його визначення, кадрову, інфраструктурну та фінансову спроможність органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади здійснювати визначені законом повноваження у повному обсязі. Ним передбачається поділ області на 4 райони. Як зауважили експерти, жоден з цих проектів не є остаточним, а тому метою сьогоднішнього обговорення є обговорення усіх можливих варіантів, у тому числі й зовсім нових, відмінних від представлених.

Далі усі присутні мали можливість висловитися та розповісти про власне бачення щодо субрегіонального поділу області. Дискусія вийшла досить гострою та продуктивною, учасники ділилися досвідом та новими ідеями, розповідали про проблеми, з якими стикнулися органи як місцевої влади, так і місцевого самоврядування у ході реформи. Одне з основних побажань спікерів – більш чітке визначення функцій нових територіальних одиниць, бо без цього досить важко визначити необхідність кількості їх утворення.

Усі пропозиції, що звучали під час обговорення, будуть узагальнені та опрацьовані експертами проекту. Їх думку враховуватимуть під час підготовки законопроекту, що остаточно визначить, яким буде субрегіональний поділ Хмельниччини.