06.11.2019 — 17:55

Восьма амбулаторія, збудована за програмою “Доступна медицина”, відкрилася на Кам’янеччині

Сьогодні урочисто відкрила двері для пацієнтів новенька амбулаторія у селі Голосків. Відтепер медичне обслуговування стало ближчим та доступнішим для трьох тисяч мешканців сіл Гуменецької об’єднаної територіальної громади: Голоскова, Улянівки, Кептинець та Кудлівець. Розділити радість від цієї чудової події із місцевими жителями завітали обласні та районні посадовці, керівництво Гуменецької ОТГ та Гуменецького ЦПМСД.

Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, Гуменецька громада від дня створення демонструє, що означає бути лідером у всьому. Це громада, яка однією з перших увійшла в реформу децентралізації, і результати роботи має насправді вагомі.

“Нещодавно ми побували тут на відкритті амбулаторії, яку громада створила за власний кошт, а сьогодні відкриваємо однією із перших в області амбулаторію, збудовану за підтримки держави. Хочу звернути увагу усіх присутніх, що це не просто приміщення, а й обладнання, яке дозволить вашим лікарям надавати в повному обсязі первинну медичну допомогу і дорослим, і малечі,” – зауважила заступниця.

Світлана Андріївна подякувала усім, хто долучився до цього будівництва, побажала здоров’я, миру та достатку громаді, а ще, щоб частіше тут звучав діагноз “Вагітна!”. Особливу вдячність за активну позицію та ініціативність у всіх починаннях на благо мешканців громади вона висловила голові ОТГ Інні Абдулкадировій.

В амбулаторії працює двоє сімейних лікарів та педіатр. Передбачається також, що пацієнти зможуть скористатися денним стаціонаром.

Як і вимагає наказ МОЗ, медичний заклад має усе необхідне згідно табелю оснащення: електрокардіограф, гематологічний аналізатор, експрес-тести на тропонін, вірусні гепатити В і С, ВІЛ-СНІД та вагітність, отоофтальмоскопи, пульсоксиметри, піксометри, глюкометри, комп’ютерну техніку. Підведено оптоволоконний кабель для доступу до швидкісного інтернету, який надалі дозволить впровадити телемедичні послуги. У приміщенні передбачене і житло для лікаря. Також для лікарів закуплено службовий автомобіль, завдяки якому вони матимуть можливість виїжджати до пацієнтів, що не в змозі самостійно прийти до амбулаторії.

Загальна кошторисна вартість об’єкта – 8 млн. 295 тис. грн., з них 949 тис.грн. – вартість обладнання і 572 тис. грн. – вартість автівки. 90% фінансування на будівництво та обладнання надійшли з державного бюджету, решту коштів на умовах співфінансування виділила Гуменецька ОТГ. Головним розпорядником коштів виступило управління регіонального розвитку та будівництва ОДА, замовником – “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”, підрядником – ТОВ “Гермес С”.