08.11.2019 — 09:23

Оновлення Угоди про асоціацію, посилення співпраці з ЄС в енергетиці, «цифрі» та кібербезпеці, офіси євроінтеграції та тренінги для держслужбовців: основні результати засідання Комітету асоціації Україна – ЄС

В Брюсселі (Королівство Бельгія) завершилося засідання 5-го Комітету асоціації Україна-ЄС.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба за результатами засідання та низки своїх двосторонніх зустрічей зазначив, що наступним кроком для закріплення та формалізації цих результатів  стане засідання Ради асоціації Україна-ЄС, що відбудеться незабаром  у Брюсселі.

«Головне, чого ми прагнемо і в чому нас підтримують наші європейські партнери – це пришвидшення інтеграції з ЄС в тих сферах, де її відчують українські громадяни та український бізнес. Хочемо якнайшвидше отримати «промисловий безвіз» для українських промислових товарів, спрощення митних процедур та умов ведення бізнесу, наближення наших ринків та основних сфер життя до європейських норм та правил», – сказав Дмитро Кулеба.

Як розповіла голова української делегації, в.о. Генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції КМУ Юлія Гаряча, делегації, яка складалася з представників понад 20 міністерств та відомств, вдалося досягти гарних результатів засідання Комітету асоціації. «Ми вийшли на повне порозуміння щодо пріоритетів, над якими будемо працювати спільно з партнерами. Також ухвалили рішення щодо залученості генеральних директоратів Європейської Комісії до процесу оновлення Угоди про асоціацію в пріоритетних сферах  на постійній основі. Це і є інструмент реальної секторальної інтеграції України до ринків ЄС»,  – зазначила Юлія Гаряча.

Сторони домовились докласти зусиль щодо результативного проведення майбутнього засідання Ради асоціації для сприяння секторальній інтеграції України до ЄС у сферах цифрового ринку, енергетики, юстиції, свободи та безпеки, митниці, а також сприяння започаткуванню переговорного процесу щодо угоди  ACAA (Угода про відповідність та прийнятність промислової продукції, т.зв. «промисловий безвіз»).

ЄС та Україна досягли порозуміння щодо оновлення Угоди про асоціацію у пріоритетних секторах  відповідно до останніх змін законодавства ЄС та сучасного стану двосторонньої співпраці, аби посилити моніторинг процесу наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Сторона ЄС вітає ініціативи України щодо формалізації нового порядку  денного у сфері юстиції, свободи та безпеки та внесення нового Додатку до однойменного розділу Угоди. Правові аспекти реалізації, включаючи досягнення принципової згоди щодо обсягу запропонованого Додатку на засіданні Ради асоціації, будуть опрацьовані найближчим часом.

Сторона ЄС зацікавлена ​​у започаткуванні регулярного двостороннього діалогу з питань кібербезпеки. Більше того, сторона ЄС готова розпочати дослідження щодо гібридних ризиків для України, як тільки Україна прийме цю пропозицію.

Сторона ЄС погодилася сприяти вирішенню практичних питань, пов’язаних із впровадженням оновленого Додатку XXVII до Угоди про асоціацію («енергетичний» додаток), і привітала в цьому контексті  проект керівних настанов  щодо імплементації Додатку XXVII, підготовлених та поданих українською стороною.

Українська сторона висловила особливу зацікавленість у партнерстві з ЄС щодо просування нової ініціативи Європейської Комісії – “Нової зеленої угоди” (New Green Deal).

Сторона ЄС погодилася підписати Спільну авіаційну угоду та змінити її згодом відповідно до пропозицій української сторони.

Сторона ЄС також вітає українську ініціативу щодо сприяння регіональному виміру європейській інтеграції в Україні, зокрема, створення офісів європейської інтеграції в областях в якості центрів, спрямованих на максимальне залучення регіонів до проектів та програм ЄС зі сфер освіти, науки, культури, бізнесу.

Європейські партнери поінформували про виконання запиту України щодо проведення тренінгів для українських державних службовців у Коледжі Європи. Вони підкреслили, що необхідний бюджет для цієї ініціативи вже передбачено, практичні кроки щодо її реалізації вже здійснюються.

Сторона ЄС також готова розпочати переговори з Україною щодо укладення відповідної Угоди з EGNOS (Європейською службою геостаціонарного навігаційного покриття) про розширення зони обслуговування над територією України, вже підготувавши проект документа.

Партнери з ЄС також вітають значний внесок України в рамках ініціативи Східне партнерство.

Джерело