08.11.2019 — 12:54

Триває робота над створення карти публічних сервісів Хмельницької області

Нещодавно Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук доручив кожній обласній державній адміністрації  сформувати спроможну мережу надання публічних сервісів і послуг в графічній та текстовій формі. Термін виконання – 1 грудня 2019 року. Необхідність створення такої карти назріла у зв’язку з реформою місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Основна мета – сформувати бачення, що і де необхідно зробити, щоб люди скрізь мали однаковий доступ до всіх необхідних якісних послуг, аби люди і в селі, і в місті проживали у комфортних умовах.

Сьогодні Міністр розвитку громад і територій України Альона Бабак провела всеукраїнську онлайн-нараду з представниками областей, аби обговорити перші результати роботи із створення карти публічних сервісів, з’ясувати, яку частину завдань вдалося виконати, а також розібратися із проблемними питаннями, що виникли у процесі. До участі в нараді долучилися представники профільних Міністерств.

Міністерка наголосила, що карта публічних сервісів надалі стане зручним інструментом для ефективного управління ресурсами в регіоні, адже вона дасть змогу у повному обсязі оцінити доступність послуг для населення та покаже проблемні місця, на які слід звернути увагу при майбутньому плануванні розвитку територій. Вона зауважила, що вже зараз видно, що перші результати дуже обнадійливі і адміністрації за цей досить стислий період часу виконали величезний обсяг роботи.

Далі представники кожної з областей мали можливість розповісти про свої результати та поспілкуватися із фахівцями, які відповідають за створення карти публічних сервісів на рівні міністерств, аби прояснити окремі незрозумілі моменти.

Про стан підготовки карти сервісів на території Хмельницької області доповіла заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина. Вона повідомила, що наразі фахівці відповідних структурних підрозділів ОДА нанесли на карту уже близько 80% існуючих об’єктів, серед яких ЦНАПи, Центри безпеки, заклади культури, освіти, охорони здоров’я, спортивної інфраструктури, соціального захисту і т.п. Також на 20% готова перспективна мережа публічних сервісів, тобто тих об’єктів, які будуть створені протягом 2020-2025 років, аби оптимізувати існуючу мережу та забезпечити необхідний рівень доступності послуг для кожного мешканця.

Ось такий вигляд матиме карта, що розробляється. Вона складається з багатьох шарів, які можна буде переглядати як окремо, так і накладати один на другий. При цьому натиснувши на позначку об’єкта, ми отримаємо про нього повну інформацію.