15.06.2016 — 15:11

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

4145_or17 червня відзначається людством як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Цього року він проходитиме під гаслом: «Збережемо Землю! Відновимо землі! Разом!».

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища, який характеризується скороченням рослинності, висушуванням землі, зниженням родючості ґрунту. Він може бути викликаний як діяльністю людини (антропогенними причинами), так і природними факторами і процесами.

Серед причин опустелювання та деградації земель виділяється: водний дефіцит; тривала посуха; вирубка лісів; соленакопичення (збільшення рівня солей в ґрунті); вітряний клімат; низький рівень ґрунтових вод; помилки у веденні сільського господарства та ін.

Що стосується Хмельниччини, то вона займає вигідніше географічне положення, характеризується сприятливими природними і кліматичними умовами, різноманітністю ландшафтних територій, багатством рослинного і тваринного світу, мінеральних вод, родючих чорноземів, широкою мережею річок. Але, разом з тим, ситуація може змінитися. В результаті використання важкої техніки відбувається ущільнення ґрунту, розвиваються ерозійні процеси, надмірне використання добрив призводить до засолення ґрунтів, разом з тим з року в рік родючість зменшується. Однією з основних причин цього є винесення з полів родючого шару ґрунту. На даний час великий відсоток земель розораний і знаходиться в постійній експлуатації.

Розв’язання проблем деградації земель та опустелювання є вкрай важливим для збереження природних багатств України. Але воно можливе лише за умови поєднання зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, наукових установ та експертів, неурядових організацій з тими, хто безпосередньо господарює на землі.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації