15.11.2019 — 16:31

В облдержадміністрації обговорили пропозиції щодо внесення змін до перспективного плану формування ОТГ

Сьогодні під керівництвом т.в.о. голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня Хмельницької області. До участі в засіданні також долучилися голова обласної ради Михайло Загородний, заступники голови адміністрації, члени робочої групи та представники окремих районів області.

Володимир Кальніченко нагадав присутнім, що в травні були розглянуті та затвердженні пропозиції щодо можливого адміністративно-територіального устрою районного рівня, які були направлені на розгляд Мінрегіону України.

Також у жовтні-листопаді під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука відбулася низка селекторних нарад за участю керівників міністерств, голів та представників облдержадміністрацій, за результатами яких облдержадміністраціям надано багато доручень, які стосуються організації надання публічних послуг, створення геопросторової бази даних про мережу об’єктів надання цих послуг, проектів будівництва закладів освіти, спорту тощо.

Володимир Ілліч наголосив, що всі ці завдання мають бути виконані із врахуванням базового рівня адміністративно-територіального устрою області, тобто територій об’єднаних територіальних громад.

На даний час перспективний план формування територій громад області передбачає утворення на території області 62-х об’єднаних територіальних громад. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.2018 року №901-р затверджено зміни до перспективного плану формування територій громад Хмельницької області по всій території області. 47 громад (76%) передбачених перспективним планом вже створено, але не всі у повному складі, 4 об’єднані територіальні громади, утворені у поточному році, не передбачені в перспективному плані.

Однак, як показує нещодавно проведений аналіз не всі громади довели свою спроможність. Окрім того, Мінрегіон розробив проєкт нової Методики формування спроможних територіальних громад в частині критеріїв визначення ресурсної спроможності ОТГ. Відтак, враховуючи зазначене, фахівці облдержадміністрації та Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування попрацювали над оновленням перспективного плану формування територій громад області.

Напрацювання щодо існуючої ситуації та проектної моделі адміністративно-територіального устрою базового рівня області, які стали результатом проведеної роботи, сьогодні представили до уваги присутніх заступник голови адміністрації Світлана Павлишина та директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

Володимир Кальніченко зазначив, що керівники районів та ОТГ мають до 19 листопада опрацювати озвученні пропозиції та подати їх до обласної державної адміністрації, оскільки 21 листопада в адміністрації відбудеться засідання за участю депутатів Верховної Ради від області щодо обговорення остаточного варіанту перспективного плану. Після цього, розроблені та опрацьовані проекти змін до перспективного плану будуть направленні на розгляд Кабінету Міністрів України. Особливо увагу посадовець звернув на необхідність виваженого підходу до цієї роботи, адже після затвердження Урядом ніяких змін у перспективному плані більше не передбачається.

Тому Володимир Ілліч закликав керівників тих райдержадміністрацій, на території районів яких можливі кардинальні зміни, голів та мешканців об’єднаних громад, а також тих територій, які ще не увійшли в ОТГ активно долучитись до обговорення.