20.11.2019 — 09:35

Запрацювала автоматична взаємодія між реєстрами Міністерства юстиції України та Пенсійного Фонду України

Як повідомляють у Міністерстві цифрової трансформації України, запрацювала автоматична взаємодія між реєстрами Міністерства юстиції України та Пенсійного Фонду України. Це вже друга електронна взаємодія в межах національної системи «Трембіта».

Автоматизовано перевірку даних про померлих осіб. Взаємодія дозволяє оперативно інформувати Пенсійний фонд України з боку Міністерства юстиції України про факт смерті громадянина. Це, в свою чергу, дає змогу своєчасно надавати соціальну допомогу на поховання померлої особи і припиняти виплату пенсії.

Донедавна процес передачі даних відбувався вручну. Це було довго (дані до Пенсійного Фонду передавалися протягом десяти робочих днів) і з ризиком суб’єктивних технічних помилок. Більше того, нова взаємодія унеможливить будь-які махінації з пенсіями померлих людей.

Отже, нова взаємодія дозволяє громадянам оперативно отримувати виплати на поховання, а державі – контролювати виплату коштів і уникати неправомірних виплат.

Технічно взаємодія відбувається між Державним реєстром актів цивільного стану громадян (ДРАЦС) та Реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (ІКІС ПФУ).

Обмін даними має високий рівень захищеності завдяки підписанню електронною печаткою та шифруванню всіх даних, що передаються, а також протоколюванню подій, контролю доступу до вебсервісів і вжиттю заходів, спрямованих на протидію атакам, типу «відмова у обслуговуванні», що гарантується національною системою «Трембіта».

Над проєктом, окрім зазначених відомств, працювали Міністерство цифрової трансформації та Міністерство соціальної політики України за підтримки проєкту USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, Фонд Східна Європа та Egov4Ukraine.

Нагадаємо, станом на сьогодні договори на підключення до «Трембіти» підписали вже 37 державних органів.

Джерело