27.11.2019 — 15:05

Медична допомога на селі стає доступнішою!

Сьогодні ми святкуємо відкриття 10 амбулаторії із 27 запланованих, будівництво яких розпочалося минулого року за програмою “Доступна медицина”. Цього разу пересвідчитися, що якісні медичні послуги можуть бути доступними і для мешканців села, зможуть понад 1800 жителів Залужжя та ще 8 навколишніх сіл Білогірщини.

На урочисту церемонію відкриття закладу завітали керівники області, району, об’єднаної територіальної громади. Голова Хмельницької облдержадміністрації Дмитро Габінет, звертаючись до гостей свята, зауважив,  що сьогоднішня подія є свідченням того, що медична реформа в Україні впевнено набирає обертів, адже вперше за довгий час сільська медицина отримала належну увагу від керівництва держави.

«Відкриття амбулаторії — це приклад тих кроків, які здійснюються сьогодні для наших громадян на виконання завдань Президента, — зазначив очільник області. — Кожен з нас, як людина,  — є найвищою цінністю. Кожен з вас є та має бути найвищою цінністю для усіх, хто знаходиться на державній посаді. Ми працюємо для вас. І саме такі заклади мають забезпечувати вас всім необхідним». — зазначив очільник області.

Амбулаторія обладнана усім необхідним відповідно до табелю оснащення, затвердженого МОЗ. Тут є електрокардіограф, гематологічний аналізатор, експрес-тести на тропонін, вірусні гепатити В і С, ВІЛ-СНІД та вагітність, отоофтальмоскопи, пульсоксиметри, піксометри, глюкометри, ноутбуки та МФУ. Працюватиме тут сімейний лікар.

До закладу підведено усі комунікації, а незабаром  запрацює високошвидкісний інтернет–зв’язок для забезпечення роботи з центральним компонентом електронної системи здоров’я e-Health та медичною інформаційною системою. Окрім того, пацієнтам будуть доступні і послуги телемедицини, завдяки яким вони зможуть отримувати консультації спеціалістів медичних закладів не лише району чи  області, а  навіть загальноукраїнського рівня. Відповідне телемедичне обладнання вже сьогодні передали до амбулаторії.

Щоб лікар міг надавати допомогу пацієнтам, які самі не можуть прийти в амбулаторію, придбали службовий автомобіль — повнопривідний позашляховик Renault DUSTER вартістю 578,282 тис. гривень (з державного бюджету — 500,0 тис.гривень; кошти місцевого бюджету — 78,282 тис. гривень). Окрім того, як і в інших амбулаторіях, тут передбачене житло для лікаря.

Загальна кошторисна вартість будівництва та оснащення амбулаторії становить 8,79 млн.грн.,  основна частина яких виділена з державного бюджету, а саме 7,9 млн.грн, а ще 10%, що становить 878,960 тис.гривень — з бюджету Білогірського району.

Головним розпорядником коштів виступило управління регіонального розвитку та будівництва Хмельницької ОДА, замовником та одержувачем коштів – “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”, підрядником – ТзОВ «Будівельна виробнича компанія «Форвард Плюс».