22.10.2019 — 18:24

Відбулася презентація нового проєкту «Е-контракт», який продовжить інформаційну революцію у сфері публічних фінансів

Сьогодні відбулася презентація нового проєкту «Е-контракт», який продовжить інформаційну революцію у сфері публічних фінансів. Проєкт презентували Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Міністерка фінансів Оксана Маркарова, Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет, заступник Міністра економіки Павло Кухта і керівник Державної установи «Відкриті публічні фінанси» Олександр Комареус.

«Е-контракт» – це логічний наступний крок у створенні єдиної «екосистеми» публічних фінансів. Цей продукт інтегрує і автоматизує процеси трьох державних систем: Державної казначейської служби, Міністерства фінансів України (E-data – Spending – витрати бюджетних коштів), Міністерства економічного розвитку та торгівлі (Prozorro).

Міністерка фінансів Оксана Маркарова зазначила, що раніше усі ініціативи Мінфіну щодо діджиталізації, які були пов’язані з участю інших державних органів, забирали багато часу. Адже організувати таку взаємодію було нелегко. Натомість у новому Уряді питання цифровізації держави, зокрема запровадження порталу державних онлайн-послуг ДІЯ, є пріоритетним. Відтепер діджиталізація – це системна робота на рівні держави. А отже, усі процеси відбуватимуться швидше та ефективніше.

Нагадаємо, що Мінфін є одним серед лідерів у діджиталізації. Це відомство першим підключилось до «Трембіти», активно відкриває дані. А Оксана Маркарова стала у 2018 році лауреатом премії «Open Data Awards» за особистий внесок у відкриття даних.

Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Mykhailo Fedorov наголосив, що Мінцифра прагне, щоб Україна у найближчі три роки увійшла до ТОП-3 країн у відкритті даних у світі. На цьому етапі Віцепрем’єр і його команда вивчають світові рейтинги та тенденції у цій сфері, а також працюють над вдосконаленням відкриття даних всередині країни. «Наразі ми не бачимо бар’єрів з боку державних органів у відкритті даних. І саме Міністерство фінансів є драйвером у цій сфері. Отже, ми узяли гарні темпи, які дозволяють нам оптимістично дивитися на перспективи світового лідерства серед країн, що відкривають дані», – вважає Михайло Федоров.

Основа продукту «Е-контракт» закладалась у концепції «Прозорий бюджет», ініційованій ще у 2015 році. Нині «Е-контракт» є актуальним, як ніколи раніше, адже перехід на електронний документообіг є важливим пунктом програми президента «Держава у смартфоні».

Планується, що е-контракт запрацює за півроку.

Діяльність Мінцифри – це не тільки цифрова трансформація держави. Ми прагнемо трансформувати громадян та бізнес. У планах Мінцифри – найближчими роками навчити шість мільйонів українців цифрових навичок. А такий інструмент як «Е-контракт» – є потужним кроком, що дозволить провести цифрову трансформацію бізнесу зсередини. Зі свого боку ми прискоримо цей процес введенням зручних засобів е-ідентифікації. Зокрема, це технологія SmartID, завдяки якій можна буде отримати цифровий підпис із ноутбука чи смартфона за лічені хвилини, і для цього не буде потрібен якийсь спеціальний носій.

Джерело