11.12.2019 — 16:33

Обрати престижну професію військового допоможуть в обласному військовому комісаріаті

Від початку 2019 року 1600 подолян вирішили пов’язати своє подальше життя з армією, уклавши контракт зі Збройними Силами України.

Таким чином кількість військовослужбовців за контрактом в армії поступово збільшується, натомість число призовників на строкову військову службу з кожним призовом стає усе меншим.

Серед цьогорічних підписантів контракту є як ті, що вже мають досвід служби та участі у бойових діях, так і ті, хто вперше пробує себе в якості військовослужбовця.

– Розпочати військову кар’єру у короткий термін можна і без жодного військового досвіду. Бажаючих ми направляємо до навчальних центрів, де вони навчаються протягом трьох місяців, отримують військовий фах, а далі йдуть служити безпосередньо у військові частини, – розповідає військовий комісар Хмельницького обласного військового комісаріату Сергій Присяжнюк.

При цьому кандидати у військовослужбовці за контрактом, або за сучасною військовою термінологією – рекрути, можуть обирати бойові спеціальності – стрілець, снайпер, танкіст тощо. А можуть реалізувати свої цивільні навики чи раніше отриману освіту на посадах медиків, кухарів, діловодів, фінансистів, водіїв та інших. До того ж можна обрати службу і в бойовій військовій частині і в одній з частин забезпечення, наприклад, на складах, арсеналах, полігонах, у навчальних центрах.

Водночас слід зауважити, що сьогодні пріоритетними для комплектування військовослужбовцями за контрактом в оперативному командуванні «Захід» є такі військові частини, як 80 окрема десантно-штурмова бригада та 24 окрема механізована бригада імені Короля Данила, що на Львівщині. Відповідно, у пріоритеті залишається й всебічне забезпечення тих, хто служить у цих військових частинах.

Наразі на військову службу за контрактом до рядового, сержантського і старшинського складу приймаються громадяни, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, а також військовозобов’язані та жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою. Вік для прийняття кандидатів на військову службу за контрактом становить від 18 до 40 років (граничний вік прийняття в особливий період збільшується до 60 років для чоловіків, для жінок – до 50 років). Добровольці також не повинні мати медичних протипоказань, судимостей, не стояти на психіатричному чи наркологічному обліку.

Аби заохотити молодь до служби в армії, держава пропонує їм гідне грошове забезпечення та соціальний пакет. Так, місячне грошове забезпечення солдата першого року служби становить від 10 200 грн. У частинах десантно-штурмових військ воно вище – від 12 000 грн. Адже у десантників особлива специфіка завдань, та й при відборі на службу до кандидатів виставляються вищі вимоги. Перебуваючи в районі операції Об’єднаних сил військовослужбовці додатково отримують 6 500 грн. на місяць на другій лінії та 17 000 грн. – на першій.

Загалом розмір грошового забезпечення військовослужбовця залежить від вислуги, звання та займаної посади. Для прикладу, командир роти отримує в середньому від 16000 грн. в пункті постійної дислокації та від 33000 грн. на передовій в зоні ООС. В десантно-штурмовому підрозділі відповідно – від 18500 грн. та від 35500 грн.

При укладанні першого контракту військовослужбовці отримують підйомну допомогу в розмірі 15-19 тисяч гривень в залежності від військового звання. Є також щорічні виплати на оздоровлення та на вирішення соціально-побутових питань. А ще військовослужбовці користуються безкоштовним речовим та продовольчим забезпеченням, медичними послугами та санітарно-курортним лікуванням. Для них проживання в гуртожитках є безкоштовним, а в разі оренди житла, виплачується компенсація за піднайом. Учасники бойових дій користуються не лише повагою у суспільстві, а й низкою пільг, наприклад на оплату комунальних послуг. Маючи достатню вислугу років, військовослужбовці раніше за цивільних йдуть на пенсію, рівень якої також є вищим.

До цього слід додати, що сьогодні українська армія постійно змінюється і вдосконалюється, дорівнюючись до стандартів НАТО.

Та головне, кожен, хто сьогодні стає на шлях військової служби, обирає справді почесну й дуже потрібну сьогодні нашій державі професію і високе звання захисника України.

Для підписання контракту зі Збройними Силами України слід звернутися до Хмельницького обласного військового комісаріату за адресою:  м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, 64, тел. (0382) 72-05-13, або до військового комісаріату за місцем перебування на військовому обліку.

Прес-служба Хмельницького обласного військового комісаріату