12.12.2019 — 13:00

На Хмельниччині вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Чорнобиль для України – тяжке, виснажливе випробування, яке залишило глибокий слід не лише в пам’яті, а й в долях людей. Трагедія зачепила всіх. Аварія вражала своїми масштабами, стався викид радіації еквівалентний 500 атомним бомбам, постраждало понад 3 мільйони людей, сотні тисяч покинули свої домівки.

На захист стали ліквідатори, сміливі та мужні люди, які ціною свого життя та здоров’я зупинили катастрофу, не дали їй стати ще масштабнішою. Ціна боротьби з невидимим лихом виявилась дуже високою. Аби вшанувати пам’ять усіх тих, хто віддав життя у нерівній боротьбі з “мирним атомом”, який вогнем опалив нашу землю, та висловити повагу і вдячність тим, хто вижив у тому пеклі, щороку 14 грудня в Україні відзначається  День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Вперше цю дату було встановлено Указом Президента у 2006 році. Обрана вона була не випадково. Саме цього дня відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

Сьогодні, напередодні відзначення цієї пам’ятної дати,  біля пам’ятника «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи» зібрались учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, ветерани пожежної охорони, громада, керівництво міста та області на мітинг-реквієм. До пам’ятних заходів долучилися і працівники ДСНС. Присутні поклали квіти до пам’ятника та вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання. Запаливши свічку пам’яті у Каплиці Неопалимої Купини, кожен із присутніх помолився за тих, хто заплатив своїм життям за наше майбутнє, і за здоров’я усіх постраждалих внаслідок найбільшої трагедії людства. Урочисті заходи мали своє продовження у залі обласної філармонії.

“Хмельниччина однією з перших областей України кинулась на ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС, більше 6 тисяч подолян героїчно боролись з наслідками вибуху, – зазначила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, звертаючись до учасників зібрання. – Сьогодні, від імені жителів Хмельницької області щиро дякую усім, хто брав участь в ліквідації страшного лиха: будівельникам, лікарям, водіям, працівникам органів внутрішніх справ, працівникам громадського харчування.”

Посадовиця зауважила, що як не дивно, але зараз зона відчудження стала однією з найбільш упізнаваних на світовому рівні туристичних локацій, яку відвідали тільки в цьому році більше 120 тисяч туристів, рівень радіації знизився у 10 тисяч разів, природа покинутих колись територій самовідновилася, знайдено екологічний шлях повторного використання забруднених земель для будівництва парку сонячної енергетики. Але, наголосила Світлана Андріївна, саме зараз усі ми маємо докласти зусиль, аби не дати людству забути про одну з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

“Ми високо цінуємо подвиг ліквідаторів, з глибоким розумінням і співчуттям ставимося до проблем учасників ліквідації наслідків аварії, робимо і будемо робити все аби полегшити ваше життя. В тісній співпраці влади і громадськості будемо вирішувати проблеми, які постають щодня, “- сказала заступниця голови ОДА.

Вона побажала усім миру, міцного здоров’я, щастя, добробуту та вручила відзнаки облдержадміністрації. Відповідно до розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитра ГАБІНЕТА за мужність та самопожертву, виявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС нагороджено Почесною грамотою обласної державної адміністрації та подарунком учасників ліквідації наслідків аварії:

АНТОНЮКА Володимира Ілліча – м. Кам’янець-Подільський

БІЛЯВСЬКОГО Вільгельма Миколайовича – м. Полонне

ГРИНИКА Михайла Юхимовича – м. Хмельницький

ЗАЄЦЬ Валентину Володимирівну – члена Ради Віньковецької районної громадської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”

КАРП’ЮКА Василя Івановича – капітана служби цивільного захисту у відставці, колишнього командира відділення 2-ї самостійної державної пожежної частини м. Хмельницький

КОЛЕСНИКА Василя Семеновича – м. Шепетівка

КОСТЮКА Віктора Івановича – м. Хмельницький

НАДВІРНЯК  Ніну Олександрівну – м. Дунаївці

НОВОСАДА Володимира Григоровича  – голову Волочиської районної громадської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”

СТАТИЧНЮК Марію Іванівну – члена Кам’янець-Подільської районної спілки громадської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”

А також оголошується Подяка:

АБРАМОВУ Костянтину Васильовичу – с. Карасиха Білогірського району

ВІЛЬЧИНСЬКОМУ В’ячеславу Володимировичу – м. Хмельницький

ГАПАНЮКУ Миколі Миколайовичу – члену Ради Полонської районної громадської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”

ЛУНАЧЕВСЬКОМУ Віктору Опанасовичу – члену Ради Славутської районної громадської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”

РОМАНОВУ Михайлу Васильовичу – капітану служби цивільного захисту у відставці, колишньому старшому пожежному 4-ї самостійної державної пожежної частини м. Кам’янець-Подільський