27.12.2019 — 09:27

Дмитро Габінет: “Питання розробки та оновлення містобудівної документації буде на моєму особистому контролі”

Вчора в облдержадміністрації відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації. Вперше захід відбувся в новому форматі: у режимі скайп-конференції. До участі у розмові долучилися представники районів, ОТГ, міст обласного значення, територіальних підрозділів ЦОВВ та фахівці, відповідальні за реалізації питань, що розглядалися на колегії. Провів засідання голова облдержадміністрації Дмитро Габінет. Одним з питань, що розглядали у ході колегії, був стан розроблення та оновлення містобудівної документації на території Хмельницької області у 2019 році.

Доповідачем з цього питання була начальник відділу архітектури та містобудування облдержадміністрації Людмила Дунаєвська. Вона зазначила, що суттєве відставання у темпах виконання робіт із планування територій від нагальних потреб забезпечення їх містобудівною документацією гальмує сталий розвиток населених пунктів та територій області. Крім цього, відсутність сучасної містобудівної документації призводить до хаотичної забудови населених пунктів, неефективного використання територій, стримує реалізацію інвестиційних проєктів.

Ірина Миколаївна зауважила, що законодавство чітко вказує, що проєктування і будівництво окремих будівель і споруд, непередбачених у чинних генеральних планах (для малих і середніх населених пунктів), детальних планах території (для великих, більших і найбільших населених пунктів), не допускається і не виноситься на обговорення.

Посадовиця відзначила, що залишається незадовільною робота з коригування генеральних планів населених пунктів, які вже вичерпали розрахункові терміни і за своєю актуальністю не відповідають сучасним соціально-економічним вимогам та ринковим процесам у Віньковецькому районі, Новоушицькій та Старосиняв­ській об’єднаних територіальних громадах. Жоден із сільських населених пунктів цих адміністративно-територіальних одиниць, а їх загалом 139, не має відповідного генерального плану.

З початку року до відділу містобудування та архітектури облдерж­адмі­ністрації надійшло 92 звернення від райдержадміністрацій та органів місце­вого самоврядування щодо визначення державних інтересів для їх урахування під час розроблення генеральних планів для 47 населених пунктів та 45 де­тальних планів територій за межами населених пунктів. Цю містобудівну документацію розглянуто на засіданнях обласної архітектурно-містобудівної ради, що діє при відділі містобудування та архітектури облдерж­адміністрації.

Органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади в місцевих бюджетах на розроблення містобудівної документації передбачено 10752,245 тис. грн, у тому числі субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіаль­них громад у Хмельницькій області, – 2508,153 тис. гривень. На грудень 2019 ро­ку профінансовано 5903,684 тис. гривень.

На 01 грудня 2019 року із 1451 населеного пункту області затвердженою містобудівною документацією (генеральними планами) забезпечено 1343 або 91,3%, у тому числі: міста обласного та районного значення забезпечено стовідсотково, селища міського типу – на 95,8%, села – на 91,2% і селища – на 20 відсотків. Аналіз стану забезпечення містобудівною документацією населених пунктів області додається (додатки 1-2). Для порівняння, у 2015 році планами зонування було забезпечено усього 66% міст обласного значення і жодне місто районного значення.

Ірина Дунаєвська констатувала зниження темпів розроблення генеральних планів: минулого року було роз­роблено генеральні плани для 121 населеного пункту, у цьому році – усього для 30, детальних планів окремих територій – 63, з яких 24 – для будівництва автономних сонячних електростанцій.

Доповідачка повідомила, що в області є 24 історичних місця, які повинні мати у складі генеральних планів історичних населених пунктів історико-архітектурний опорний план із визначенням меж історичних ареалів, режимів регулювання, інформації про об’єкти історії, археології та іншої культурної спадщини.

Триває процес розроблення історико-архітектурних опорних планів для семи населених пунктів: селищ Ярмолинці, Антоніни Красилівського, Гриців Шепетівського, Меджибіж Летичівського, Смотрич Дунаєвецького, Чорний Острів Хмельницького районів, м. Красилів. Потребують негайного розроб­лення таких планів селища Нова Ушиця та Стара Синява. Оскільки чинним законодавством визначено, що з 01 січня 2019 року за умови відсутності затверджених в установленому порядку історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць області будь-яке нове будівництво, реконструкція чи капітальний ремонт (крім реконструкції та капітального ремонту квартир чи окремих приміщень, які здійснюються без зміни об’ємно-просторових характеристик) в історичних населених місцях є забороненим.

Також Ірина Дунаєвська зазначила, що з метою організації раціонального використання та охорони земель для якісного управління землями та планування території об’єднаних територі­альних громад у рамках реалізації Угоди про позику між Україною і Між­народним банком реконструкції та розвитку Міністерством регіонального розвитку територій та громад України планується включити 17 об’єднаних територіальних громад області до фінан­су­вання для розроблення схем планування територій об’єднаних територі­альних громад. Проєкт буде реалізовано у рамках Стратегії сприяння залу­ченню приватних інвестицій у сільське господарство на період до 2023 року, схва­леної розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.04.2019 року № 595.

Посадовиця також звернула увагу учасників засідання, що до компетенції виконавчих органів місцевого самоврядування  віднесено залучення на договірних засадах пайових внесків на розвиток інфраструктури. Залучені кошти дозволять створити нові та про­водити реконструкцію  діючих об’єктів інфраструктури. У цьому році залучено до пайової участі у розвитку інфра­структури населених пунктів 132 замовники будівництва на суму 8812,0 тис. грн, на грудень 150 замовників будів­ництва сплатили кошти на суму 22085,0 тис. гривень.

Ірина Дунаєвська закликала представників органів місцевого самоврядування активізувати розроблення містобудівної документації області, оскільки за новими вимогами Міністерства розвитку територій та громад Україн, претендувати на підтримку з державного бюд­жету зможуть лише ті громади, які мають планувальну документацію.

Вона нагадала, що у програмі діяльності Уряду серед пріоритетів є ціль – українці живуть у комфортних містах і селах. Комфортне життя починається із системного просторового планування міст, сіл, громад. Ця система планувальної докумен­тації має бути відкритою та дистанційно доступною як для забудовників, інвесторів, так і для громадян. З цією метою буде впроваджено єдину дер­жавну електронну систему у сфері будівництва, яка буде пов’язувати в єдину систему містобудівний кадастр, земельний кадастр з інформацією у сфері будівництва.

Доповідачка також поінформувала, що відділом архітектури та містобудування ОДА підготовлено проєкт Регіональної програми створення та ведення містобудівного кадастру області на 2020-2021 роки, що дасть можливість інтегрувати відповідну інформацію до містобудівного кадастру державного рівня.

На завершення Ірина Дунаєвська додала, що за результатами оцінки містобудівної діяльності на території області видано 879 містобудівних умов та обмежень на проєктування об’єктів будів­ництва, у тому числі 260 – на виробничі об’єкти, будівельні паспорти на будівництво житлових будинків садибного типу – 712, садових будинків – 110, паспорти прив’язки тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності – 413.

Далі учасники наради обговорили особливості функціонування “Електронного кабінету забудовника” – нового електронного сервісу, який запрацював у грудні. Реєстрація та отримання документів, видача дозволів, ліцензій та сертифікатів щодо об’єктів будівництва  – у цій системі здійснюються автоматизовано. Більш детально про можливості нового сервісу розповіла представник ДАБІ.

На завершення обговорення Дмитро Габінет наголосив, що органи місцевого самоврядування мають у найкоротші терміни завершити оновлення та розробку містобудівної документації.

“Наше завдання – сприяти розвитку інфраструктури, що в свою чергу дасть можливість створити нові робочі місця, залучити інвестиції, підвищити доходи бюджетів. Але про які інвестиції може йти мова, якщо без цієї документації нічого не може будуватися? Я ще раз наголошую, що з кожним роком самостійність громад буде тільки зростати, і кількість видатків також,  – зазначив очільник адміністрації. – Тому питання розробки містобудівної документації буде на моєму особистому контролі. Маємо закрити це питання, аби надалі працювати згідно чинного законодавства та покращувати життя на своїх територіях.”