15.01.2020 — 10:59

Україна повідомила НАТО про готовність стати операційним партнером Альянсу в Іраку

Україна підтримає зусилля НАТО зі зміцнення безпеки в Іраку. Про це йшлося 14 січня у штаб-квартирі НАТО на зустрічі Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитра Кулеби із заступником Генерального секретаря НАТО з питань операцій Джоном Манзою.

“Я поінформував заступника Генсека, що в України є план відправити 20 військовослужбовців на підтримку місії НАТО в Іраку після того, як Альянс відновить її роботу. Запрошення стати операційним партнером місії Альянсу в Іраку свідчить про визнання цінності українського військового досвіду та професіоналізму”, – розповів Дмитро Кулеба.

Реагуючи на повідомлення української сторони, заступник Генсека НАТО відзначив, що для Альянсу дуже важлива участь України у місії в Іраку.

Сторони погодили наступні спільні кроки із запровадження нового підходу НАТО “Один партнер – одна програма”, обговорили перспективи ухвалення стратегії національної безпеки України та подальшої розробки стратегічних документів на її виконання. Дмитро Кулеба також поінформував колегу про роботу з метою ухвалення Парламентом необхідних законів у сфері безпеки та оборони, зокрема про закон щодо реформи СБУ.

Довідково 

Україна брала участь у тренувальній місії НАТО в Іраку з 2006 року. Це спільні навчання країн-учасниць Північноатлантичного альянсу, збройних сил Іраку та країн-партнерів НАТО. Українські офіцери працювали військовими радниками в Національному оперативному центрі Офісу Прем’єр-міністра Іраку та Об’єднаному оперативному центрі МВС Іраку, брали активну участь у розробленні оперативних процедур як на тактичному, так і на стратегічному рівнях.

У 2019 році Альянс запропонував Україні продовжити співпрацю – Північноатлантична рада НАТО (ПАР) надала Україні статус потенційного операційного партнера Місії НАТО в Іраку. Україна вже направила НАТО запит, щоб отримати статус повного операційного партнера. Крім того, триває розробка національної нормативної бази участі у цій операції. Загалом у 2020 році планують направити 20 штабних офіцерів для участі в Місії.

Крім того, обговорюється можливість залучення українських військовослужбовців в якості інструкторів програми DEEP в рамках діяльності Місії НАТО в Іраку для підготовки військовослужбовців Збройних сил Іраку. Упродовж 12-15 січня відбувається ознайомчий візит керівництва Національного університету оборони Іраку та представників програми НАТО DEEP-Ірак до Національного університету оборони України.

Україна повідомила НАТО про готовність стати операційним партнером Альянсу в Іраку