15.01.2020 — 15:17

Р.Примуш: “Маємо активно долучитися до роз’яснення основних тез земельної реформи, аби суспільством правильно сприймалися процеси, що відбуваються в країні”

Сьогодні перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш взяв участь у відеоселекторній нараді під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького. Участь в нараді взяли також представники Департаменту агропромислового розвитку ОДА,  ГУ Держгеокадастру та ГУ Держпродспоживслужби в області.

Захід складався з двох окремих блоків. Першу частину було присвячено питанню впровадження земельної реформи. Тарас Висоцький представив учасникам фінальну редакцію законопроекту 2178-10 про земельну реформу в Україні, який підготовлено до другого читання у парламенті.

Заступник Міністра зазначив, що перш, ніж було сформовано цей документ, відбулася ціла низка заходів за участю зацікавлених сторін. Це 17 регіональних форумів, селекторні наради та безпосередні зустрічі з асоціаціями, фермерами, аграріями та громадськістю, аби почути думки, ідеї та зауваження. Близько 80% пропозицій, що були озвучені на них, врахували у цьому проекті закону та декількох супровідних законопроектах, що також незабаром будуть винесені на розгляд народних депутатів.

Основні меседжі, озвучені Тарасом Висоцьким, були такими:

> купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть лише українці,
> концентрація земель в одних руках складає до 10 тис. га,
> розрахунок за землю – виключно безготівковий з перевіркою походження коштів,
> забороняється купувати землю у 50 кілометровій зоні від кордону,
> зафіксовано мінімальну ціну на земельну ділянку,
> банки не зможуть купувати землю – лише брати у заставу,
> частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій,
> у законі передбачено преференції для фермерських господарств: зможуть купувати земельні ділянки без аукціону за ціною нормативної грошової оцінки, а також з розстрочкою до 7 років; фермерам надається право постійного користування с/г землею для ведення селянського (фермерського) господарства, право довічного успадкованого володіння, а також право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування.

Презентацію законопроекту можна повністю переглянути тут.

Посадовець наголосив, що одне з найважливіших завдань, яке ставили для себе розробники законопроекту  – передбачити для  суспільства важелі контролю та запевнити людей, що ця реформа – про розвиток та прозорість.

Після презентації учасники наради мали можливість поставити запитання представникам Міністерства, прокоментувати окремі позиції законопроекту, внести зауваження та пропозиції.

Другий блок відеоселекторної наради був присвячений організаційним питанням щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації, зокрема, заходам спрямованим на запобігання поширення на території України пташиного грипу та африканської чуми свиней, координації заходів боротьби із фальсифікацією продуктів харчування, а також активізації інформаційно-роз’яснювальної роботи із бджолярами та представниками фермерських господарств з метою запобігання випадків масової загибелі бджіл під час застосування пестицидів у ході польових робіт.

Після завершення всеукраїнської наради Роман Примуш доручив директору Департаменту агропромислового розвитку Олегу Омелянюку провести на початку наступного тижня нараду із представниками районів з подальшим узагальненням пропозицій та питань щодо презентованого сьогодні законопроекту.

Окремо начальник ГУ Держпродспоживслужби в області Василь Грушко повідомив що, управлінням здійснюється постійний моніторинг епізоотичної  ситуації в області. З метою запобігання можливим випадкам виникнення осередків поширення пташиного грипу в області здійснюється відстеження випадків загибелі птиці, як у природних умовах, так на підприємствах і в приватних господарствах.

Аналогічно здійснюється робота щодо запобігання АЧС. За його словами, уже незабаром розпочнуться подвірні обходи приватних господарств, під час яких буде проводитися інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням. Також посадовець запевнив, що фахівці Держпродспоживслужби мають напрацювання щодо налагодження діалогу між бджолярами та фермерами і минулого року отримали позитивні результати такої співпраці, а тому з початком  весняно-польових робіт також розпочнуть організацію зустрічей за участю всіх зацікавлених сторін, аби не допускати випадків масової загибелі бджіл.

Щодо питання боротьби з фальсифікатом харчових продуктів, Василь Грушко зазначив, що в області значно почастішали випадки виявлення такої продукції, однак санкції, які можна застосовувати до порушників законодавства, занадто м’які. До того ж, за його словами, у законодавстві є відчутні прогалини, що не дозволяють Держпродспоживслужбі дієво реагувати на випадки виготовлення фальсифікату, зокрема, законом не визначено саме поняття “фальсифікат”.  Заслухавши інформацію, Роман Примуш доручив посадовцю підготувати пропозиції щодо внесення змін до нормативних документів, які після опрацювання будуть направлені від облдержадміністрації до центральних органів влади.

Також Роман Борисович нагадав, що наразі головою облдержадміністрації Дмитром Габінетом ініційовано проведення зустрічей з представниками бізнесу області. В рамках цього формату посадовець доручив Департаменту АПР організувати аналогічні зустрічі з представниками сільськогосподарських підприємств та переробної промисловості.

“Мета цих зустрічей – не просто знайомство з підприємцями, а напрацювання конкретних питань, проблематики кожної з галузей, щоб вийти з них з конкретними рішеннями та пропозиціями щодо змін в законодавстві,” – зазначив Роман Примуш.

Окрім того, перший заступник голови ОДА наголосив, що одним із важливих напрямків комунікації  залишається питання земельної реформи: “У ході роботи маємо звернути особливу увагу на питання земельної реформи та активно долучитися до роз’яснення основних тез, аби суспільством правильно сприймалися процеси, що відбуваються в країні. Зараз навколо реформи ми бачимо велику кількість маніпуляцій, які йдуть від суб’єктів, які дуже не зацікавлені в її реалізації, а тому прошу максимально долучитися до поширення інформації про основні положення законопроекту”.

У зв’язку з цим було запропоновано оперативно провести зустрічі також із представниками селянсько-фермерських господарств області, яких в першу чергу торкнеться земельна реформа, аби з перших уст донести адекватну інформацію, відповісти на всі запитання та здобути порозуміння  і підтримку.