21.01.2020 — 17:59

Представники Хмельниччини взяли участь у додаткових консультаціях зі створення перспективних планів

21 січня в Мінрегіоні пройшли додаткові консультації зі створення перспективних планів формування громад Кіровоградської, Київської, Рівненської, Хмельницької та Черкаської областей. Хмельниччину під час консультацій представляли заступник голови  облдержадміністрації Світлана Павлишина, начальник управління регіонального розвитку та будівництва ОДА Віра Бригадир та її заступниця Світлана Пасічник, а також представники Хмельницького регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою”.

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій, зауважив, що в окремих областях досі залишають невирішені питання щодо бачення перспективного плану облдержадміністраціями та самими громадами. Він наголосив, що часу на врегулювання цих суперечок більше немає, оскільки за лічені дні облдержадміністрації мають подави проект перспективного плану на розгляд Уряду.

В’ячеслав Негода ще раз нагадав, що добровільний етап об’єднання триватиме не далі як до початку 2020 року, оскільки чергові місцеві вибори мають відбутися на новій територіальній основі. Через це громади, які не використали можливість самостійно обирати свій подальший шлях під час добровільного етапу об’єднання, уже не мають часу на роздуми, адже остаточне рішення прийматимуть облдержадміністрації та Уряд із врахуванням перспектив розвитку територій, спроможності громад надавати якісно усі необхідні послуги жителям та створювати умови для гідного життя людей.

Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зауважив, що новий адміністративно-територіальний устрій має поєднувати у собі добровільність та державні інтереси. За його його словами, позитивний висновок ОДА, наданий громаді, не гарантує, що вона залишиться у перспективному плані, адже основним критерієм її існування є спроможність.

“Не може бідна дрібна громада, що не показала позитивної динаміки за роки функціонування, претендувати на існування в майбутньому. Тим більш, якщо вона є передмістям обласного центру. Це мої суб’єктивні враження, що ґрунтуються на побаченому та обговореному, на якості презентаційних матеріалів, на мінімізації конфліктних зон, на залученні зацікавлених сторін в процес розробки перспективних планів», – прокоментував народний депутат.

Додаткові консультації зі створення перспективних планів триватимуть протягом цього та початку наступного тижня. У заходах беруть участь представники ОДА, місцевого самоврядування, профільних асоціацій та народні депутати.

   

За матеріалами decentralization.gov.ua