22.01.2020 — 18:49

22 січня – День Соборності України

Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України Наддніпрянщини та Наддністрянщини щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

Перше по-справжньому масштабне відзначення свята Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні в місті Хуст. А у 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва.

Вже стало доброю традицією відзначення Дня Соборності України урочистими заходами, які проходять на межі двох областей: Хмельницької та Тернопільської. Цьогоріч символічна зустріч відбулася на мосту між с.Гусятин Чемеровецького району Хмельницької області та смт.Гусятин Тернопільської області.

Від Хмельниччини участь в заходах взяли голова адміністрації Дмитро Габінет, голова обласної ради Михайло Загородний, від Тернопілля – голова облдержадміністрації Ігор Сопель та голова обласної ради Віктор Овчарук. Всього урочистості зібрали більше  тисячі учасників з обидвох областей.

Розпочалася зустріч делегацій вже традиційним обміном хлібом-сіллю та символічним поєднанням двох половин державного стяга. Утворений стяг пронесли на центральну площу смт.Гусятин, де й продовжилося святкування. Після підняття Державного Прапора відбувся молебен за Україну та покладання квітів до монументу Незалежності. Далі очільники областей привітали присутніх з Днем Соборності України.

Висловлюючи слова вітання, голова адміністрації Дмитро Габінет наголосив, що для нас, українців, день 22 січня назавжди став святом єдності українського народу, найвагомішим і знаковим  в історії творення української держави. І традиційна зустріч громад Хмельницької та Тернопільської областей є цьому підтвердженням.

“Дорогі земляки, шановна громадо Хмельниччини та Тернопільщини, я щиро вітаю вас із Днем Соборності. 22 січня – це знаменна дата в історії українського народу, адже саме в цей день 1648 року розпочалася національно-визвольна війна під проводом Б. Хмельницького. Цього дня 1918 року вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу. – сказав Дмитро Габінет. – На жаль, молодій українській державі не вдалося вистояти під навалою більшовиків, під внутрішніми чварами та непорозуміннями. Ми пам’ятаємо репресії, ми пам’ятаємо голодомори, ми пам’ятаємо, як кращих синів і дочок відправляли до Сибіру, але ворогу не вдалося зламати наш дух, нашу волю до державності. Як Фенікс із попелу, у 1991 році відродилася незалежна українська держава”.

І сьогодні, додав голова адміністрації, боротьба за незалежність і соборність нашої держави триває. Ми мусили боротися за свою незалежність на Майдані у 2014 році, і саме 22 січня  у Києві загинули перші герої, названі незабаром Небесною Сотнею. Вони назавжди залишаться в нашій пам’яті.

Дмитро Анатолійович наголосив, що український народ завжди пам’ятатиме про тисячі солдат, які загинули боронячи нашу землю на Сході держави. Саме 22 січня ми схиляємо голови, щоб пригадати усіх тих, хто боровся за незалежну і соборну українську державу. А головне, ми маємо сьогодні схилити голови перед тими, хто сьогодні боронить її зі зброєю в руках на передовій, воюючи з нашим зовнішнім ворогом.

“Сьогодні, коли ми, громади Хмельниччини та Тернопільщини, поєднали дві частини українського прапора як символ єдності і соборності, ми маємо згуртувати усі наші зусилля для того, щоб наша країна була квітучою. Бажаю усім нам натхнення, незламності духу, єдності на благо рідного краю та нашої Батьківщини”, – наголосив очільник Хмельниччини.

Також під час урочистої зустрічі керівники області, районів, об’єднаних територіальних громад та міст обласного значення колективно зробили вітальні записи у «Art-книзі» для нащадків та молодого покоління на згадку про цей день.

Святкового настрою всім присутнім додали театралізовані постановки та патріотичні пісні від творчих колективів, що лунали з головної сцени.