21.01.2020 — 20:10

Хмельниччина – лідер в державі за рівнем освоєння коштів Дорожнього фонду у 2019 році

Голова облдержадміністрації Дмитро Габінет та його заступник Сергій Ткачук взяли участь у всеукраїнській селекторній нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. Також до участі в заході долучилися представники окремих структурних підрозділів ОДА, ГУ Національної поліції та Укртрансбезпеки в області, голови окремих міст обласного значення, районів та ОТГ, а також керівники  установ та організацій, що відповідальні за питання будівництва об’єктів соціальної сфери та автодоріг в області.

Нараду присвятили декільком важливим питанням. Зокрема, розпочинаючи розмову, Олексій Гончарук повідомив, що за даними Кабінету Міністрів України вже 124 міста переглянуло платіжки за газ та врахували зниження його ціни. Водночас, Прем’єр звернув увагу, що окремі підприємства-надавачі комунальних послуг не відобразили ці зміни у зрозумілій для споживачів формі. Через це громадяни не розуміють, на яку  саме суму зменшилася плата за опалення, що в свою чергу викликає непорозуміння та безпідставні звинувачення з їх боку. Аби уникнути таких ситуацій, Олексій Гончарук доручив місцевим органам влади налагодити більш якісну комунікацію та вжити заходів з метою роз’яснення громадянам механізму зменшення плати за опалення.

Далі очільник Уряду звернув увагу представників областей на окремі аспекти реалізації програми Президента України “Велике будівництво”. Нагадаємо, що згідно її завдань, цьогоріч в державі мають завершити будівництво  100 дитячих садочків, 100 шкіл, 100 стадіонів, 4 тисяч кілометрів доріг . Олексій Гончарук наголосив на необхідності завершення до 14 лютого роботи над переліками об’єктів, що будуть збудовані в рамках реалізації цієї програми до кінця 2020 року, та передбачення коштів на розробку проектно-кошторисної документації на об’єкти, будівництво яких буде здійснюватися у наступні роки, аби забезпечити безперервність процесу. “Усі будівельні роботи мають стартувати з 1 березня, із настанням теплої пори року,” – підкреслив Прем’єр-міністр.

Особливу увагу під час наради приділили питанню будівництва доріг та аналізу використання облдержадміністраціями коштів Дорожнього фонду у 2019 році. За даними Міністерства інфраструктури, Хмельниччина освоїла ці кошти на 98,05%, що є найкращим показником в державі. Разом з тим зауважено, що багато обласних адміністрацій з незрозумілих причин значний обсяг цих коштів освоїли в грудні, коли дорожні роботи уже практично не проводяться. Усього по країні 15% коштів Дорожнього фонду було освоєно саме в останній місяць року. У зв’язку з цим було наголошено, що така ситуація не повинна мати місце, адже вона свідчить про недоліки менеджменту цих платежів на місцях. Також Прем’єр звернув увагу представників областей на те, що кошти Дорожнього фонду не повинні використовуватися на ямкові ремонти чи ремонт невеликих клаптиків доріг. За його словами, Укравтодор затвердить лише ті переліки, де ділянки, які планується ремонтувати, матимуть протяжність щонайменше 5 км. Як і раніше – у пріоритеті дороги, що ведуть до опорних шкіл та лікарень.

Останній блок питань наради стосувався покращення безпеки дорожнього руху в Україні. Як зауважив Олексій Гончарук, занадто багато людей травмуються і гинуть у дорожньо-транспортних пригодах. При цьому за останній рік спостерігається не лише зростання кількості самих автопригод, а й травмованих у них людей. Саме тому, пріоритетними завданнями Прем’єр визначив заходи, спрямовані на зниження аварійності на дорогах та облаштування усієї необхідної дорожньої інфраструктури (світлофорів, острівців безпеки, тощо) у містах.

Високопосадовець також анонсував, що уже незабаром в Україні таки запрацює система автоматичної відеофіксації порушень правил дорожнього руху та висловив сподівання, що це також позитивно вплине на безпеку руху на українських дорогах, змусивши водіїв бути обережнішими. Він також доручив обласним державним адміністраціям налагодити ефективну міжвідомчу співпрацю з метою покращення стану безпеки руху.

Окрім того, у ході розмови з представниками областей порушувалися питання щодо урегулювання механізму зарахування частини штрафів за порушення правил дорожнього руху до місцевих бюджетів, можливого запровадження на законодавчому рівні покарання за перевищення норми так званої середньої швидкості на ділянці дороги, яка діє в країнах Європи, а також спрощення процесу сертифікації обладнання для відеофіксації, зокрема, камер, що можуть фіксувати не лише порушення швидкісного режиму на дорозі, а й факти їзди без використання пасків безпеки, телефонних розмов чи куріння за кермом автівки.