23.01.2020 — 15:19

Ми зробимо все, щоб наші рішення максимально відповідали інтересам суспільства, – Д.Габінет

Сьогодні голова облдержадміністрації Дмитро Габінет взяв участь у Форумі організацій громадянського суспільства Хмельницької області «Взаємодія влади та громадськості», який присвячений обговоренню актуальних питань розвитку організацій громадянського суспільства регіону та шляхів їх вирішення за участі представників влади та громадськості.

Організаторами Форуму виступила громадська організація «Подільська правова ліга» за підтримки проекту Програми розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії. До участі в заході долучилися народний депутат України Володимир Ватрас, представники Програми ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Хмельницької міської ради, а також низки громадських організацій, які діють на Хмельниччині.

Основна мета цього Форуму – покращення співпраці між організаціями громадянського суспільства Хмельницької області для вирішення актуальних проблем розвитку та діяльності громадських організацій, громадських спілок та благодійних організацій регіону, налагодження ефективної співпраці та тісної взаємодії влади з громадянським суспільством.

Вітаючи учасників Форуму, Дмитро Габінет зазначив, що добре знайомий з роботою громадських організацій та розуміє, з якою проблематикою вони стикаються у процесі діяльності, адже свого часу також став засновником однієї з них та був членом громадської ради при облдержадміністрації, яка діяла після Революції Гідності. За його словами, то була велика по кількості громадська рада, але це було добре, бо вона дала можливість кожному проявити себе, внести свій вектор у розвиток громадянського суспільства в області та Україні в цілому.

“Конституція поміж іншим передбачає, що Україна є не лише демократичною, незалежною, соціальною, а й правовою державою. А однією з найважливіших ознак правової держави є наявність громадянського суспільства, – зауважив очільник адміністрації. – Якщо аналізувати ознаки громадянського суспільства, то я вважаю, що наша держава попереду тих країн, які були з нами разом в рамках однієї держави – Радянської імперії, то констатуємо, що громадянське суспільство там майже відсутнє, адже немає справді незалежних громадських організацій, які б були активними і дієвими.”

Дмитро Анатолійович наголосив, що такі заходи, як сьогоднішній Форум, є дуже потрібними, адже вони дають можливість комунікувати із представниками громадянського суспільстві та в подальшому враховувати думку громадськості з багатьох важливих питань.

“Не чути громадянське суспільство, не чути громадські організації – це не просто злочин, це нерозумно з боку будь-якої влади. І доказом цього є 2004 рік – Помаранчева революція, 2013-2014 рік  – Революція Гідності, бо вони стали результатом того, що держава не дослухалася до громадських організацій, – наголосив  Дмитро Габінет. – В Україні є громадянське суспільство, на сьогодні ми маємо такі заходи проводити частіше. Ми маємо чути один одного, маємо більше залучати у владу людей, які активно проявляють себе у громадянському середовищі.”

Посадовець додав, що такий діалог має бути постійним. Він анонсував створення нового дорадчого органу при облдержадміністрації, який буде представляти інтереси учасників АТО та ООС, а також схвально відгукнувся про ідею підготовки та підписання меморандуму про співпрацю організацій громадянського суспільства та обласної державної адміністрації для напрацювання єдиної позиції щодо проблемних питань та конструктивної взаємодії з владою.

“Обласна адміністрація завжди готова почути ваші думки. Ми зробимо все, щоб наші рішення максимально відповідали інтересам суспільства. Разом ми можемо зробити сильнішою, успішнішою не лише Хмельниччину, а й всю Україну,” – підсумував Дмитро Габінет.

У продовження роботи учасники Форуму мали можливість почути інформацію Вячеслава Третяка, регіонального координатора ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку, про сталий місцевий розвиток в контексті реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та досвід роботи Програми в області, ознайомитися з механізмами взаємодії Уповноваженого ВРУ з прав людини з представниками інститутів громадянського суспільства, які представила Оксана Кізаєва, регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області, а також більш детально ознайомитися з принципами, завданнями та планами подальшої роботи місцевого суспільного мовника – Хмельницької регіональної філії “UA: Поділля”, про які розповіла продюсерка Любов Тімкова.

Після цього громадські організації області, які виявили бажання взяти участь у Форумі, представили присутнім короткі звіти про результати своєї діяльності за поточний та попередній роки, поділилися досвідом, а також підписали меморандум про співпрацю організацій громадянського суспільства Хмельниччини.