29.01.2020 — 15:28

На колегії ОДА обговорили стан пожежної та техногенної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей

Стан пожежної та техногенної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей, зокрема дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладів, гуртожитків, закладів культури, охорони здоров’я та соціального захисту населення, розташованих на території області, обговорили сьогодні учасники розширеного засідання колегії облдержадміністрації.

Доповідачем з цього питання виступив начальник Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко. Як зазначив посадовець, протягом 2018-2019 років на об’єктах з масовим перебуванням людей області виникло 23 пожежі: 10 – у закладах громадського харчування, 5 – закладах освіти, 2 – закладах культури та 1 в лікувальній установі. Загиблих та травмованих на пожежах не виявлено.

У минулому році фахівці ГУ ДСНС у Хмельницькій області провели перевірки у 1488 закладах з масовим перебуванням людей. За їх результатами до адміністративної відповідальності притягнуто 1493 керівники. Під час перевірок з працівниками та обслуговуючим персоналом проведено 3535 інструктажів на протипожежну тематику.

За результатами цих перевірок направлено 43 позовних заяви до адміністративних судів щодо зупинення експлуатації об’єктів, де склався негативний протипожежний стан, 27 з яких задоволено повністю, по 15 – відмовлено у задоволенні позовних вимог та по 1 об’єкту закрито провадження у зв’язку з повним усуненням порушень вимог пожежної безпеки на момент розгляду справи.

Едуард Братко зауважив, що ГУ ДСНС також перевіряє заклади, установи та організації з масовим перебуванням людей – дитячі садочки, школи, професійно-технічні і вищі навчальні заклади, гуртожитки, установи охорони здоров’я та соціального захисту, державні об’єкти критичної і транспортної інфраструктури, у тому числі торговельно-розважальних заклади.

Посадовець повідомив, що станом на 16 січня 2020 року проведено позапланові перевірки стану техногенної та пожежної безпеки у 647 закладах (37,1% від загальної кількості). За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 659 керівників та посадових осіб.

Під час перевірок виявлено 10772 порушення, 4774 з яких не усунуто протягом попередніх років, а саме: 83 будівлі потребують заміни або ремонту систем електропостачання, у 161 будівлі необхідно провести перепланування шляхів евакуації, у 452 – відсутні системи протипожежного захисту, у 42 – системи протипожежного захисту потребують ремонту, у 162 закладах відсутнє або несправне зовнішнє протипожежне водопостачання та у 57 установах несправний внутрішній протипожежний водопровід.

Проведено 27 перевірок закладів із цілодобовим перебуванням людей з проведенням навчання персоналу та відвідувачів щодо дій на випадок пожежі.

До Хмельницького окружного адміністративного суду підготовлено та направлено 6 позовних заяв про повне або часткове зупинення експлуатації 12 будівель, споруд та приміщень, де зафіксовано найгірший протипожежний стан.

Також рятувальники проаналізували стан протипожежного водопостачання та встановили, що на території області на обліку перебуває 3436 пожежних гідрантів. При цьому близько 1% пожежних гідрантів залишаються несправними. Найбільше вуличних пожежних гідрантів у несправному стані у містах Хмельницький, Дунаївці, Старокостянтинів, Славута, Шепетівка, Красилів, Ізяслав, селищах Летичів, Білогір’я, Стара Синява, Ярмолинці, Віньківці. З наявних на території області 834 пожежних водоймищ несправними є близько 3 відсотків. Понад два відсотки із 937 водонапірних веж знаходяться в несправному стані.

Едуард Братко констатував, що перевірки, проведені працівниками ГУ ДСНС свідчать не лише про те, що керівники закладів та установ не вживають заходів для належного фінансування протипожежних заходів, а й безвідповідально ставляться до питання навчання персоналу закладів діям у разі виникнення пожежі. Аби наочно продемонструвати, як поводяться відповідальні працівники та чергові у таких закладах, увазі присутніх на засіданні представили невеликий відеорепортаж, знятий рятувальниками під час однієї з таких перевірок. Як свідчать відео, окремі працівники не можуть навіть пригадати, за яким номером телефону потрібно викликати пожежників.

“Багато хто з керівників розповідає мені, що на заходи пожежної безпеки потрібні величезні кошти, яких вони не мають. А мені хочеться запитати, скільки грошей вам потрібно, щоб ваші працівники вивчили номер телефону пожежників? Скільки грошей треба, щоб вони запам’ятали, що після пожежників треба негайно зателефонувати керівнику? Які кошти потрібні для того, щоб винести мотлох, який блокує евакуаційні виходи?”, – зазначив головний рятувальник.

Він додав, що питання фінансування дійсно є досить проблемним, однак, працівники ДСНС готові надавати практичну та методичну допомогу тим, хто дійсно бажає щось робити. За його словами, ті керівники, які усвідомлюють важливість протипожежних заходів, дослухаються до порад рятувальників, намагаються поетапно усувати недоліки. Але, на жаль, є й такі, які фактично ігнорують приписи. Едуард Братко нагадав присутнім, що ще свіжа пам’ять про трагічні події в Одесі, виною яким було саме нехтування керівництвом коледжу заходами безпеки, а тому потрібно зробити все можливе, аби такі трагедії більше не повторилися.

Підсумовуючи обговорення цього питання, голова облдержадміністрації Дмитро Габінет наголосив, що безвідповідальне ставлення до питання пожежної безпеки є неприпустимим, а тому зазначене питання перебуватиме на його особистому контролі.

“Маємо сконцентрувати свої зусилля, щоб усунути всі ті недоліки, які зможемо. Звертаю увагу, що в цій ситуацій саме керівники і власники несуть персональну відповідальність за протипожежний стан об’єктів, про які сьогодні йде мова. Так, я прекрасно розумію, що десь потрібні кошти, але є багато заходів, які не потребують жодних коштів, і ваш обов’язок зробити все можливе, щоб люди, за життя яких відповідаєте, були у безпеці,” – наголосив очільник області.