29.01.2020 — 15:54

Відбулося засідання Асоціації об’єднаних територіальних громад Хмельницької області

Сьогодні під керівництвом голови Асоціації ОТГ області, міського голови Дунаєвецької ОТГ Веліни Заяць відбулося засідання Асоціації об’єднаних територіальних громад Хмельницької області.

До участі в нараді долучилися перший заступник голови адміністрації Роман Примуш, голова обласної ради Михайло Загородний, голови та представники сільських, селищних, міських об’єднаних територіальних громад, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

«Розпочався 2020 рік, і кожен голова ОТГ для себе аналізує зроблене у минулому році. Сьогодні, в умовах масштабних реформ, у своїй повсякденній діяльності ми стикаємося з певними проблемами, викликами та нагальними питаннями. Саме з метою їх обговорення і ініціюються такі зустрічі, де кожен може розповісти про наболіле або ж, навпаки, поділитися позитивним досвідом», – зазначила Веліна Заяць, розпочинаючи засідання.

В свою чергу, перший заступник голови адміністрації Роман Примуш відмітив, що саме такі зустрічі в форматі діалогу між представниками влади та органів місцевого самоврядування є хорошим прикладом тісної співпраці.

«Ми всі сьогодні розуміємо, що на об’єднані територіальні громади передано багато повноважень, і вам доводиться працювати в непростих економічних умовах та в період реалізації реформи децентралізації. Тому важливо, щоб під час таких зустрічей учасники озвучували першочергові проблеми та шляхи їх вирішення, а ми зі свого боку будемо робити все можливе, щоб вас чути і підтримувати», – сказав посадовець.

Учасники наради обговорили питання наповнення місцевих бюджетів, легалізації заробітної плати, інвентаризації земель, соціального захисту, охорони здоров’я та освіти в об’єднаних територіальних громадах, тощо. Окремо, керівник Асоціації об’єднаних територіальних громад області Веліна Заяць поінформувала про роботу Асоціації ОТГ України.

Також Веліна Заяць висловила прохання щодо включення до складу окремих комісій при ОДА представників з ОТГ, аби вони мали можливість впливати на ті процеси, які відбуваються в області, і зокрема в громадах.

Жвавого обговорення набуло питання про внесення змін до Перспективного плану Хмельницької області. До діалогу долучився і голова обласної державної адміністрації Дмитро Габінет. Він зауважив, що міжвідомча обласна робоча група з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня Хмельницької області вже завершила свою роботу.

Більше того, голова адміністрації повідомив, що 21 січня в Мінрегіоні пройшли додаткові консультації зі створення перспективних планів формування громад, де були заслухані окремі регіони, в тому числі і Хмельниччина.

За результатами обговорення Мінрегіон погодив Перспективний план Хмельницької області по всіх громадах, і наразі він переданий до Кабінету Міністрів України на затвердження. Відтак кінцеве рішення тепер за Кабінетом Міністрів України.