24.06.2016 — 09:58

Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у травні 2016 року

rnpp-1Відбір проб повітря для аналізу на вміст шкідливих речовин здійснювався на двох стаціонарних постах спостереження, які знаходяться:

-Пост 1- на території військового шпиталю по вулиці Чорновола;

-Пост 2-на розі вулиць Олімпійської та Курчатова, що в Гречанах.

Спостереження проводяться чотири рази на добу, через однакові проміжки часу, крім неділі, по 10 інгредієнтах: по пилу, двоокису сірки, розчинним сульфатам, оксиду вуглецю, двоокису азоту, оксиду азоту, фенолу, хлороводню, аміаку та формальдегіду.

Протягом травня 2016 року в місті Хмельницькому середньомісячні концентрації шкідливих речовин були нижчими за рівень ГДК, крім двоокису азоту та формальдегіду концентрації яких становили 1,4 та 1,6 ГДК відповідно (2015 рік – 1,5 та 0,97 ГДК).

В порівнянні з відповідним періодом минулого року за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій аміаку у 1,5 рази, формальдегіду у 1,6 рази, оксиду азоту у 1,8 рази, фенолу у 2,1 рази, діоксиду сірки у 2,2 рази, хлористого водню у 2,3 рази та зменшення пилу у 0,7 рази, оксиду вуглецю і діоксиду азоту у 0,9 раз.

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у травні 2016 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора, Південний Буг, Бужок та Дністер. Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом (басейни річок  Дніпро, Південний Буг та Дністер).

Поверхневі води басейну р.Дніпро характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних речовин, марганцю, нітритів, міді, хрому (+6), фосфору загального, азоту амонійного та фенолів.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,8 рази (найвище значення зафіксовано у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів).

За вмістом марганцю середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення майже у 19 разів, міді – у 4,3 рази, нітритів 2,7 рази, азоту амонійного у 2,3 рази, фенолів у 3 рази, фосфору загального – у 1,3 рази.

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 5,2 рази.

Поверхневі води басейну р.Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних речовин, марганцю, заліза загального, міді, азоту амонійного, нітритів, хрому (+6) та фенолів.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,5 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 2,7 ГДКрг, 1 км нижче м.Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р.Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів майже у 9 разів (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м.Хмельницький і становило 22,9 ГДКрг).

Вміст фенолів та заліза загального перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2 рази, фосфору загального – у 1,3 рази.

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення майже у 5 разів.

Вміст міді перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 5,6 разів, максимальне значення – 7,5 ГДКрг, спостерігалося у воді р.Південний Буг, 1 км нижче м.Хмельницький.

У поверхневих водах басейну р.Південний Буг спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення, а саме вмісту нітритів у 4,9 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 13,15 ГДКрг у воді р.Південний Буг 1 км нижче м.Хмельницький, марганцю у 18,7 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 27,53 ГДКрг у воді р.Південний Буг, р.Бужок).

За даними спостережень протягом травня рівень забруднення басейну р. Дністер, в порівняні з минулим місяцем суттєво не змінився, У поверхневих водах басейну р. Дністер спостерігався підвищений вміст розчинених органічних сполук, значення показника БСК20 становило близько 1,3 ГДКгп.

За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання протягом травня не перевищувала допустимих рівнів.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Остріг, Славута, Білотин, Межеричі, Ст. Кривин, Мізоч), менша гранично-допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив – 9-10мкР/год.

Активність радіонуклідів в викидах з вентиляційної труби ХАЕС у навколишнє середовище на протязі травня не перевищувала допустимих рівнів.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації