18.02.2020 — 16:26

На Хмельниччині планують створити молочний кластер на базі сімейних молочних ферм

Сьогодні в обласній державній адміністрації відбулося засідання круглого столу щодо створення молочного кластеру в Хмельницькій області на базі сімейних молочних ферм. Ініціатором заходу виступила «Українська кооперативна федерація», ТОВ «Укрмілкінвест», обласна державна адміністрація та обласна рада, Агенція регіонального розвитку Хмельницької області.

До спілкування долучилися перший заступник голови обласної державної адміністрації Роман Примуш, радник голови Олексій Лисюк, ініціатор та інвестор проєкту «Сімейні молочні ферми» Михайло Корилкевич, Громадська спілка «Українська кооперативна федерація», голови ОТГ, керівники молокозаводів, фермери, фахівці з розвитку, підприємці, інвестори, експерти, власники та зацікавлені у створенні сімейних молочних ферм, команда проекту «Сімейні молочні ферми», керівник проєктів Благодійного фонду «Любіть Україну», «Український державний фонд підтримки фермерських господарств» та інші запрошені.

Вітаючи учасників зібрання, Роман Примуш відмітив, що в адміністрації неодноразово проводилися заходи, на яких обговорювалися питання, пов’язані з розвитком молочного скотарства та фермерського господарства в області.

«Дана тематика є вкрай актуальною, оскільки ключове питання, яке сьогодні є на селі – це зайнятість. Це фактично можливість отримати доходи на місцях і звичайно, сьогодні ми шукаємо ті механізми, які найбільш ефективно працюватимуть», – додав Роман Борисович.

Організатори конференції висловили сподівання, що учасники заходу в повній мірі отримають інформацію щодо розвитку проекту «Сімейні молочні ферми», дізнаються про організацію молочного кластеру та напрацюють механізм спільних дій для створення кластера на базі сімейних молочних ферм.

За їх словами, створення кластеру сприятиме якісному та кількісному збільшенню нових робочих місць у вигляді самозайнятих фермерів-підприємців, збільшенню надходжень податків у місцеві бюджети та зменшенню тенденції трудової міграції за кордон.

Більш детально про розвиток сімейного молочного фермерства України на прикладі Хмельницької області розповіла фінансовий радник проєкту «Сімейні молочні ферми» Людмила Іващук. Так, в рамках пілотного проекту у 2020 році планується залучити чотири області: Хмельницька, Волинська, Рівненська і Тернопільська.

«Хмельницька область є найбільш активною серед інших областей, хоч і приєдналася до участі в проекті нещодавно. В області уже діють 9 сімейних молочних ферм і спільними зусиллями до кінця 2020 року можемо відкрити ще 60 таких ферм», – сказала Людмила Іващук.

 

В свою чергу, радник голови Олексій Лисюк, відмітив, що кластеризація економіки – це одна із найважливіших складових, які на даний момент існують у врегулюванні і реалізації економічної діяльності в Україні. З іншого боку, додав радник голови, у зв’язку з проведенням реформи децентралізації, територіальні громади мають зрозуміти для себе зміст такої спеціалізації.

«Саме для ОТГ має бути зрозуміла ця модель, її економічні зв’язки та результати для громади.  ОТГ мають усвідомити, що держава робить на це свій акцент. Відтак, громади мають проявити свою ініціативу та підтримувати реалізацію таких програм на місцях,  – сказав Олексій Лисюк.

В продовження спілкування, учасники заходу обговорили питання планової кількості сімейних молочних ферм у 2020 році та джерела їх фінансування, державної програми кредитування 5-7-9 % для підтримки розвитку фермерства у 2020 році, можливості обласної програми підтримки фермерів у 2020 році, підтримки на рівні ОТГ, тощо.

Довідково

Проєкт «Сімейні молочні ферми – добробут людей та сталий розвиток села»  впроваджується Рівненським обласним благодійним фондом «Любіть Україну» у рамках спільного проєкту Уряду Швеції та ПРООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку», а також реалізується кластером «Натуральне молоко», за підтримки ТОВ «Укрмілкінвест», та має всі перспективи стати одним з рушіїв розвитку сільської місцевості України.