19.02.2020 — 16:27

Дмитро Габінет зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбачаном

Економічний та культурний розвиток регіону неможливий без постійної роботи над налагодженням нових економічних та культурних зв’язків, у тому числі і з іноземними партнерами. Особливо важливим є налагодження співпраці з нашими найближчими сусідами, адже для таких зв’язків існують як історичні, так і економічні передумови. Серед країн, співпраця з якими для Хмельниччини має стратегічне значення,  є Республіка Молдова.

Аби обговорити можливості зміцнення існуючих торгівельно-економічних та соціально-культурних зв’язків та пошуку нових спільних напрямків розвитку відносин, сьогодні до облдержадміністрації завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Руслан Болбачан. Привітав поважного гостя голова облдержадміністрації Дмитро Габінет. Також до участі в розмові долучилися заступниця голови Оксана Ситницька і його радники Павло Іванов та Олексій Лисюк.

Дмитро Габінет запевнив пана Посла, що зважаючи на попередній позитивний досвід роботи з партнерами із Молдови, обласна влада готова усіляко сприяти та підтримувати подальше поглиблення взаємозв’язків і має низку пропозицій щодо нових взаємовигідних напрямків роботи. Як зауважив посадовець, потенціал такої співпраці наразі не оцінений і не розритий у повній мірі, адже загальний товарообіг між Хмельниччиною та Молдовою за 9 місяців минулого року склав приблизно 16 млн. доларів. При цьому до Молдови було експортовано товарів на 15 млн. доларів, а імпортовано товарів із Молдови на суму 1,1 млн. доларів.

За словами Дмитра Анатолійовича, є перспективи для зростання обсягів поставок перш за все продукції аграрного сектору, а також машинобудівної, добувної промисловості, лісового господарства. Він зауважив, що для області є дуже важливим налагодження вторинної переробки сировини, адже це забезпечує створення доданої вартості та дає можливість забезпечити зростання рівня добробуту наших мешканців. Саме створення спільних підприємств, участь партнерів з Молдови в спільних бізнесових проєктах на території області може бути тією точкою зростання, що надасть новий поштовх співпраці. Не менш значимим напрямком Дмитро Габінет назвав і поглиблення зв’язків у сфері культури та туризму.

Руслан Болбочан подякував за нагоду поспілкуватися та зазначив, що з дитинства знайомий з Хмельниччиною, адже мав нагоду не раз тут бувати. За його словами, існує тісний зв’язок як між нашими народами, так і між країнами, про що свідчить, наприклад,  кількість перетинів україно-молдовського кордону їх громадянами. Пан Посол зауважив, що негативне торговельне сальдо з Хмельницькою областю доводить, що є значний простір для подальшої роботи щодо розширення економічної співпраці.

Пан Болбочан також  повідомив, що молдовська сторона має багатий досвід організації майданчиків для спілкування представників бізнесу, у тому числі форумів за участю представників декількох країн, та запевнив, що готовий сприяти участі наших підприємців у таких заходах. Він також висловив зацікавленість можливістю створення спільних підприємств.

 

Особливу увагу пан Посол приділив темі зміцнення культурно-гуманітарних зв’язків, обміну інформацією між регіонами щодо туристичних об’єктів та маршрутів, участі творчих колективів у різноманітних фестивалях. Він наголосив, що наші народи поєднують не лише спільні сторінки історії, а й гарно налагоджена взаємодія на даному етапі. Та найголовнішим, за його словами є те, що наші народи мають взаємопідтримку, взаєморозуміння та обрали один спільний вектор руху – європейський.

На завершення учасники зустрічі домовилися про подальші кроки на шляху поглиблення зв’язків на міжрегіональному рівні та обмінялися пам’ятними сувенірами.