20.02.2020 — 16:26

На засіданні територіальної тристоронньої соціально-економічної ради відбулося підписання територіальної угоди на 2020-2022 роки

Сьогодні під час засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради відбулося підписання територіальної угоди на 2020-2022 роки між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Федерацією профспілок області та Об’єднанням організацій роботодавців області. Засвідчили документ своїми підписами голова облдержадміністрації Дмитро Габінет, голова ФП області Геннадій Харьковський та голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець.

Як зауважив Дмитро Габінет, це дуже важлива для області подія.

“Конституція України не лише визнає людину найвищою соціальною цінністю, а й передбачає її право заробляти на життя працею у належних умовах та отримувати за це гідну винагороду. Підписання територіальної угоди з одного боку є формальністю. Але без цього неможливо наповнити слова тексту  цього документу реальним змістом, – зауважив очільник області. – Я знаю, яка колосальна робота була проведена профспілками, Організацією роботодавців, облдержадміністрацією та усіма членами робочої групи, і дуже вдячний усім за неї. Це не просто угода, це консенсус щодо основних підходів до розвитку економіки та забезпечення прав і свобод кожного працівника”.

Дмитро Габінет висловив упевненість, що територіальна угода сприятиме і розвитку економіки, і  підвищенню продуктивності праці, а головне, що  вона відіграє важливу роль у забезпеченні соціально-економічних  прав кожного мешканця Хмельниччини, який чесно заробляє заробляє собі на життя.

В угоді задекларовано завдання, які на думку робочої групи забезпечать сталий розвиток області та стабільне економічне зростання, зокрема, щорічне підвищення заробітної плати на 25%, створення не менше 10 тисяч робочих місць на рік, зростання зайнятості на 0,1% щороку, тощо.

Також у ході засідання проаналізували виконання територіальної угоди у минулому році. Перший заступник голови адміністрації Роман Примуш відмітив ряд позитивних тенденцій у соціальній сфері області у 2019 році. Так, середньомісячна заробітна плата штатних працівників за січень-грудень становила 8672 грн, що на 18% більше у порівнянні з відповідним періодом 2018 року (17 місце по Україні).

Індекс реальної заробітної плати за січень-грудень 2019 року відносно відповідного періоду 2018 року склав 110,1% (по Україні – 109,8 відсотка). Виведено з «тіні» 9863 особи.

Роман Примуш зауважив, що поряд з підвищенням рівня оплати праці в області вжито низку заходів щодо погашення боргів із заробітної плати. Станом на 01 січня поточного року за сумою боргу область посіла 4 місце серед регіонів України (5,3 млн. гривень).

Тривалість зареєстрованого безробіття в області станом на 01 січня 2020 року становила 101 день, що на 3 дні менше ніж на 01 січня 2019 року, середня тривалість пошуку роботи становила 132 дні (зменшилась на 1 день у порівнянні до 2019 року). Службою зайнятості до участі в громадських роботах залучено 1323 безробітних. Профорієнтаційними послугами охоплено 112,2 тис. осіб, в тому числі 35,3 тис. безробітних.

Посадовець зазначив також, що минулого року в області своєчасно і в повному обсязі забезпечено фінансовими ресурсами пенсійні виплати для 402,8 тис. пенсіонерів, на фінансування яких направлено 12,4 млрд. гривень. Середній розмір пенсії в області зріс на 371,1 грн (16,6%) та склав 2603,3 гривень.

Також одним із пунктів порядку денного засідання було обрання голови тристороннього ради. За результатами голосування у 2020 році раду очолюватиме Роман Примуш.

Підсумовуючи обговорення, перший заступник голови адміністрації наголосив, що найважливішим спільним завданням сторін соціального діалогу є покращення добробуту громадян області, створення умов для динамічного розвитку виробництва і забезпечення належного рівня доходів найманих працівників, а досягти результатів можна лише завдяки спільній праці.