28.02.2020 — 16:26

Публічне представлення звіту про виконання обласного бюджету за 2019 рік

Сьогодні під час колегії обласної державної адміністрації директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич представив до уваги присутніх публічний звіт про виконання обласного бюджету за 2019 рік.

Розпочинаючи доповідь, посадовець нагадав, що 2019 рік область почала з дефіцитом в коштах місцевих бюджетів 62,3 млн.грн., в тому числі з оплати праці – 60,7 млн. грн., по енергоносіях – 1,6 млн. гривень. Основний дефіцит становив по галузі «охорона здоров`я» – 31,0 млн.грн.

Проте, завдяки проведеній місцевими органами влади роботі, за підтримки області і виділеного Кабінетом Міністрів України додаткового обсягу медичної субвенції, стабілізаційної дотації, перерозподілу освітньої субвенції з обласного бюджету для дефіцитних місцевих бюджетів вдалось в повному обсязі збалансувати бюджети і станом на 01.01.2020 року не допустити простроченої заборгованості із зазначених виплат.

Так, доходи загального фонду місцевих бюджетів за 2019 рік виконано на 101,2% (+81,2 млн грн). Забезпечили виконання річних планових призначень 5 міст обласного значення, 16 районів та 32 об’єднаних територіальних громад.

Доходи загального фонду бюджету області зросли у порівнянні з 2018 роком на 17,3% або на 1030,7 млн гривень. Приріст до показників минулого року досягнуто усіма бюджетами міст обласного значення, 19 бюджетами районів, 43 бюджетами об’єднаних територіальних громад та обласним бюджетом.

Найвагомішим за обсягами джерело наповнення дохідної частини місцевих бюджетів області традиційно був податок на доходи фізичних осіб. Його питома вага в обсязі надходжень склала 64,5% (надійшло податку 4501,8 млн грн). У порівнянні з 2018 роком надходження податку зросли на 768,6 млн грн або на 20,6 відсотка.

Обсяг податку на доходи фізичних осіб у розрахунку на одного жителя області у порівнянні з 2018 роком зріс на 21,5% або на 630,2 грн і склав 3559,6 гривень.

До загального фонду місцевих бюджетів станом на 01.02.2020 року надійшло податків та зборів (без врахування міжбюджетних трансфертів) в сумі 576,5 млн грн, що становить 109,1% до планових призначень на січень. Перевиконання склало 47,9 млн гривень.

За словами доповідача, в цілому до обласного бюджету надійшло доходів (без врахування трансфертів) в сумі 1 308,7 млн грн, що становить 113,6% (+156,9 млн грн) до обсягів, затверджених на 2019 рік.

Найбільшу питому вагу в надходженнях податку на доходи фізичних  осіб в розрізі основних галузей області займають надходження від:

– бюджетних установ – 40,1% та у порівнянні з 2018 роком питома вага збільшилась на 2%;

– промисловості – 21,9% (збільшення на 1,1%);

– сільського, лісового та рибного господарства – 20,1% (збільшення на 0,3%);

– оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів – 5,1% (зменшення на 2,2%);

– транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності – 4,9% (зменшення на 0,2%);

– будівництва – 2,2% (18,6 млн грн,  збільшення на 0,1%).

Передбачені Законом України «Про Державний бюджет  України на 2019 рік» на 2019 рік суми базової дотації (53,0 млн грн), додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я (597,6 млн грн) та стабілізаційної дотації (9,0 млн грн) перераховані обласному бюджету в повному обсязі.

Одержано субвенцій з державного бюджету в сумі  5015,7 млн грн або 93,4% до затверджених показників на 2019 рік та інших субвенцій з місцевих бюджетів в сумі 4,4 млн грн або 99,6% до затверджених показників на 2019 рік.

Продовжуючи, Сергій Адамович зазначив, що видатки обласного бюджету за 2019 рік виконано в сумі 7 119,7 млн.грн, що на 18,2 % менше відповідного показника 2018 року. Він пояснив, що це відбулося через скорочення обсягів соціальних субвенцій з державного бюджету, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг населенню, у зв’язку із запровадженням з 1 лютого 2019 року механізму монетизації житлових субсидій  і їх фінансування через Мінсоцполітики за окремою бюджетною програмою.

При фінансуванні головних розпорядників коштів обласного бюджету у першочерговому порядку фінансувались видатки по захищених статтях витрат. Так, на:

–  оплату праці і нарахування на заробітну плату було спрямовано 1 366,2  млн.грн.;

–  оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 160,1 млн.грн. Фактичне використання за даним напрямком витрат склало 79,1%, що пояснюється значною мірою економією, яка склалась у зв’язку із теплими погодними умовами у зимовий період, а також відсутність протягом року значного росту тарифів на природний газ та теплопостачання;

–  продукти харчування – 121,5 млн.грн.;

–  медикаменти та перев’язувальні матеріали – 161,9 млн.грн.;

– стипендії – 60,4 млн.гривень.

Окремо директор Департаменту зупинився на питанні пожежної безпеки наших комунальних закладів. На цю мету в минулому році було спрямовано 13,6 млн.грн., що на 6,3% більше, ніж у 2018 році.

Також значна робота проводилася по підвищенню якості освіти, зокрема проект «Нова українська школа», покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, соціального захисту населення, по реставрації пам’яток архітектури національного значення. На ці та інші видатки розвитку головними розпорядниками коштів обласного бюджету було витрачено 255,4 млн.гривень.

Крім того, за напрямком «Охорона здоров’я» у 2019 році по загальному фонду обласного бюджету було профінансовано 1 157,7 млн.грн, що на майже 62 млн більше, ніж у попередньому бюджетному періоді. Освоєння коштів становить 1 105,3 млн.грн або 95,5 %.

Поряд з цим, не дивлячись на те, що обласний бюджет був напруженим, допомога надавалася бюджетам всієї області.

Так, в минулому році за рахунок іншої субвенції з обласного бюджету спрямовано  125,8 млн.грн, у тому числі на:

– будівництво (реконструкцію) мереж водопостачання та водовідведення у сільських населених пунктах – 75,6 млн.грн, з яких використано 73,8 млн.грн або 97,6% до  профінансованого обсягу. Це фінансуванням було охоплено 61 об’єкт;

– соціально-економічний розвиток територій – 27,7 млн.грн, з яких використано 27,6 млн.грн або 99,7 % до профінансованого обсягу. За рахунок даних коштів вдалося провести роботи капітального характеру на 21 об’єкті;

– заходи з енергозбереження – 13,7 млн.грн, з яких використано 13,6 млн.грн або  99,2 %  до  профінансованого обсягу (15 об’єктів);

– виконання природоохоронних заходів – 8,8 млн.грн., з яких використано 8,5 млн.грн  або  96,6 %  до  профінансованого обсягу (3 об’єкта).

В минулому році на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам спрямовано 568,3 млн.грн, з яких використано 557,3 тис.грн або 98,0 % до профінансованої суми.

Також в минулому році на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт області була передбачена субвенція з державного бюджету в сумі 32,2 млн.грн., яка надійшла з державного бюджету в повному обсязі. Використання даних коштів склало 98,7 відсотка до надходжень.

На виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей, в область надійшло 17,1 млн.грн. відповідної субвенції. За рахунок цих коштів 16 сімей отримали фінансову допомогу від держави (потреба 34 сім’ї).

За кошти субвенції на виплату грошової компенсації для отримання житла внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність в сумі 1,7 млн.грн вирішили житлове питання 2 сім’ї (потреба 10 сімей).

Субвенція на виплату грошової компенсації за житло для сімей учасників бойових дій на території інших держав, яка надійшла в область в сумі 12,1 млн.грн., дала змогу придбати 9 – м сім’ям із зазначеної пільгової категорії громадян квартири (потреба 26 сімей).

Підводячи сказане, Сергій Пенюшкевич зазначив, що при всіх наведених факторах для обласного бюджету першочерговим завданням є вирішення питань фінансового забезпечення закладів спільної власності територіальних громад області. “Враховуючи суму залишків на рахунках місцевих бюджетів, а також субвенцію  з державного бюджету місцевим бюджетам на підтримку розвитку об’єднаних територіальних громад, проблемні питання  на місцях необхідно буде вирішувати за рахунок цих коштів, а також вживати заходів, щодо збільшення кількості робочих місць і розміру середньомісячної заробітної плати. Ці заходи мають стати основними наповнювачами місцевих бюджетів”, – наголосив посадовець.

“Ми розуміємо, що зараз відбувається процес децентралізації і перед нами стоїть багато завдань, які треба виконати. Але без наповнення бюджету і активізації діяльності на місцях, реалізувати певні соціальні зобов’язання не буде можливості. – сказав голова адміністрації. – Минулий рік показав, що 11 ОТГ спрацювали не найкраще, для виправлення ситуації була проведена немала робота. Тому маю надію, що ми побачимо результати цієї роботи найближчим часом”.

Відмітив Дмитро Габінет і позитивну динаміку за минулий рік щодо зростання середньої заробітної плати. Поряд з цим, він додав, що необхідно продовжити активну роботу щодо детінізації заробітної плати та зайнятості населення, що в свою чергу призведе до наповнення місцевих бюджетів.