03.03.2020 — 09:00

3 березня – Всесвітній день дикої природи

Наслідки впливу на навколишнє середовище примусило людство усвідомити неможливість власного існування без збереження природи у всьому її різноманітті. При впровадженні природоохоронних заходів Україна взяла на себе низку міжнародних зобов’язань в екологічній сфері. Зокрема, одним із напрямів такої співпраці є забезпечення виконання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (далі – CITES), прийнятої 3 березня 1973 року у м. Вашингтоні (Сполучені Штати Америки).

З метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного значення (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) 20 грудня 2013 року шістдесят восьма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй постановила проголосити 3 березня – Всесвітнім днем дикої природи.

Мета Конвенції – це гарантія того, що міжнародна торгівля дикими тваринами та рослинами не створюватиме загрози їх виживанню. Дика фауна та флора є незамінною частиною природних екосистем Землі, які мають охоронятися для нинішніх та майбутніх поколінь. Держави-учасники Конвенції визнають важливість міжнародного співробітництва, яке буде сприяти захисту деяких видів дикої фауни та флори від надмірної експлуатації в міжнародній торгівлі. Будь-яка торгівля зразками рідкісних видів повинна здійснюватися під неухильним наглядом компетентних наукових установ та адміністративних органів.

Слід сказати, що в нашій країні адміністративні органи СІТЕS включають Міністерство енергетики та захисту довкілля (яке видає дозволи та сертифікати СІТЕS на зразки всіх видів тварин і рослин, занесених до Додатків СІТЕS, крім осетрових видів риб і їх продукції) та Державне агентство рибного господарства Україна (яке видає дозволи та сертифікати СІТЕS на види осетрових та їх продукцію). Ці органи призначені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2000 року № 1822 «Про заходи щодо забезпечення виконання міжнародних зобов’язань України у зв’язку з її приєднанням до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою знищення».

З метою збереження дикої флори та фауни Хмельницької області затверджено схему екологічної мережі області, в якій міститься інформація щодо заповідних територій області та екологічних коридорів, що поєднують між собою найбільш цінні та типові для регіону компоненти ландшафтів та біорізноманіття, забезпечують міграцію диких тварин та обмін генетичного матеріалу.

Ознайомитись із схемою екологічної мережі області можна в рубриці «Екологія» – Регіональна схема формування екологічної мережі Хмельницької області на сайті Хмельницької обласної державної адміністрації (https://www.adm-km.gov.ua/?page_id=9773 )

Закликаємо всіх громадян свідомо й дбайливо ставитись до багатств дикої природи, берегти їх і примножувати заради майбутніх поколінь.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації