02.07.2016 — 10:38

Кардіологи Хмельниччини обговорили інтервенційні методи лікування захворювань ритму серця

1 липня пройшла кардіологічна конференція на тему «Роль інтервенційних методів лікування захворювань ритму серця». Участь у зібранні взяли терапевти, кардіологи та кардіохірурги лікувально-профілактичних закладів Хмельниччини. Досвідом із подільськими колегами ділилися провідні фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова НАМНУ Борис Кравчук і Олексій Парацій, які на найвищому рівні виконують такі процедури в інституті Амосова.

DSCN5444Головний лікар обласного кардіодиспансеру, обласний кардіохірург Андрій Кланца повідомив, що у 2015 році на Хмельниччині виконано 816 оперативних втручань та коронарних інтервенцій, в тому числі 178 – на відкритому серці та встановлено 223 штучні водії ритму. Потреба таких пристроїв, за європейськими підрахунками, становить близько 1000 одиниць на 1 млн. населення. Загалом, протягом року було проведено більш як півтори тисячі операцій.

З вітальним словом до присутніх звернулася начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Аліна Костенко. Вона наголосила, що життя пацієнтів залежить від тісної співпраці терапевтів, кардіологів та кардіохірургів. Аліна Миколаївна зазначила, що терапевт має вчасно скерувати пацієнта до кардіолога, а той, у свою чергу, за потреби, – до інтервенційного кардіохірурга. Тому такі спільні зібрання дають дуже хороший результат для здорового серця пацієнта.

DSCN5411За словами Аліни Костенко, пріоритетом у діяльності Департаменту охорони здоров’я є пацієнти з проблемами серцево-судинної патології. Для потреб подолян щорічно закупляється до 100 штучних водіїв ритму на суму 2 млн. грн. Це, переважно, однокамерні кардіостимулятори. Винятки становлять особи працездатного віку та вагітні, яким встановлюють двокамерні штучні водії ритму.DSCN5429Провідний фахівець Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова НАМНУ Борис Кравчук розповів присутнім про покази до електрокардіостимуляції, а також життя зі штучним водієм ритму серця, що дозволено і заборонено таким пацієнтам. Олексій Парацій доповнив колегу доповіддю про фізіологічну електрокардіостимуляцію та діагностичні можливості штучного водія ритму серця.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр здоров’я