02.04.2020 — 19:30

Обласний штаб з ліквідації надзвичайної ситуації повідомляє

Здійснено верифікацію тестів на COVID-19 (25 негативних, 5 позитивних) на новому ампліфікаторі, придбаному завдяки допомозі спонсора для  вірусологічної лабораторії ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Дослідження, проведені в обласному лабораторному центрі,  підтверджені у референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Остаточний діагноз щодо наявності чи відсутності у хворого COVID-19 обласний лабораторний центр встановлюватиме самостійно. Немає потреби біологічний матеріал для обстеження методом ПЛР довозити у місто Київ.

На сьогодні єдиний шлях в світі приборкання пандемії – це чітке дотримання карантинних заходів, виявлення  і тестування всіх осіб, що контактували з хворим.  Тому, в Хмельницькій області за рішенням обласної  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій тестуються на захворювання на COVID-19 всі виявлені особи, що контактували із хворими.

Станом на 01.04.2020р. всього, разом з жителями області, що перетнули державний кордон,  в самоізоляції перебувають 3052 особи. За останню добу волонтери доставили продукти  харчування та предмети першої необхідності 18 особам, відповідальні працівники ОТГ – 173 особам. Активно забезпечують усім необхідним  родичі та  сусіди людей в самоізоляції. Місцеві штаби контролюють ситуацію.

За добу Головним управлінням  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, працівниками різних служб, відомств, суб’єктами господарювання різної форми власності, приватними підприємцями, в містах та районах області проведено 1248 профілактичних, протиепідемічних заходів: поточна дезінфекція транспорту, поточна дезінфекція торгівельних центрів, у т.ч. супермаркетів, поточна дезінфекція закладів громадського харчування, поточна дезінфекція закладів громадського призначення (ринки, аптеки тощо), поточна дезінфекція закладів охорони здоров’я.

Обласним штабом з ліквідації надзвичайної ситуації здійснюється контроль за дотриманням карантинних вимог ринками, продуктовими магазинами.

Цілодобово працюють пункти санітарного контролю на кордонах області. Підрозділами ГУНП забезпечується публічна безпека і порядок  на території Хмельницької області.