04.07.2016 — 12:30

Третина експорту товарів з Хмельницької області забезпечується за рахунок підприємств з іноземними інвестиціями

43У міжнародному інвестиційному співробітництві від Хмельницької області беруть участь 298 підприємств області, які представляють усі міста та райони. Третина експорту товарів з Хмельницької області забезпечується за рахунок підприємств з іноземними інвестиціями.

Підтвердженням сприятливого інвестиційного клімату в регіоні є тривала успішна робота на теренах області таких іноземних компаній, як нідерландські CRH Poland Products & Distribution B.V. та Affinia Netherlands Holdings, чеська PEKM Kabeltechnic s.r.o., польські Wix-Filtron Sp. Z o.o. та Inter Cars SA.

Прикладом успішного залучення іноземних інвестицій  є ВАТ “Подільський цемент” (Кам’янець-Подільський район). На підприємстві реалізовано інноваційний проект по переходу з “мокрого” способу виробництва цементу на “сухий” (загальна вартість проекту – більше 300 млн. євро.) із залученням інвестицій нідерландської компанії CRH Poland Products & Distribution B.V. На сьогодні завод виробляє майже 3 млн. тонн цементу в рік.

ТОВ “Inter Cars Ukraine” (м. Хмельницький), що займається торгівлю деталями та приладами для автотранспортних засобів, здійснює тісне інвестиційне співробітництво з одним з найбільших дистриб’юторів запасних частин для легкових автомобілів, мікроавтобусів, вантажних автомобілів та мотоциклів у Центрально-Східній Європі польською компанією Inter Cars SA.

Кіпрська компанія G&G Couch Potato Limited внесла інвестиції у статутний капітал ТОВ “РосАпатитінвест” (м. Хмельницький), що займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, зокрема продажем фосфорних мінеральних добрив.

Нідерландська компанія Affinia Netherlands Holdings та польське ТОВ Wix-Filtron Sp. Z o.o. заснувало у м. Красилів нове виробництво, аналогів якому на сьогодні в Україні немає. Основним видом діяльності “WIX-FILTRON” є виробництво повітряних, паливних і масляних фільтрів до автомобілів іноземних та вітчизняних марок. Підприємство є одним з 15 заводів у світі, що входять до групи підприємств з виробництва фільтрів AffiniaGroup (США).

На птахівничому комплексі ПАТ “Агрофірма “АВІС” Кам’янець-Подільського району холдінгом “AVANGARDCO IPL” – однією з найбільших агропромислових груп України, компанії якої спеціалізуються на виробництві курячих яєць та продуктів яєчної переробки – реалізовано інвестиційний проект – розширення зони птахофабрики на 13,0 млн. курей (вартість проекту – 275 млн.дол.США). Річна виробнича потужність комплексу при повному завантаженні потужностей складе близько 1 616 млн. яєць.

Товариство з німецьким капіталом “ПРЕТТЛЬ-КАБЕЛЬ УКРАЇНА” (м. Кам’янець-Подільський), яке спеціалізується на виробництві кабельної продукції для автотранспортних засобів, залучило чеські інвестиції компанії PEKM Kabeltechnic s.r.o.

Фірмами “BREYFIELD TRUST Reg.” (Ліхтенштейн) та “AKARTON INVESTMENT LIMITED” (Кіпр) засноване сучасне виробниче підприємство, яке спеціалізується на виробництві пакувальної полімерної продукції (ПЕТф-преформи, стретч плівки, стретч-худ плівки та бар’єрної плівки) ТОВ “Сіріус Екстружен” (м. Хмельницький). Підприємство займає домінуючу позицію на ринку Центральної і Східної Європи по обсягах виробництва полімерної пакувальної продукції. На підприємстві реалізовано інвестиційний проект по запуску лінії для виробництва стретч-плівки методом плоскощілинної со-екструзії із залученням інвестицій кіпрської компанії “Flovilia Limited”.

У селищі Сатанів Городоцького району триває будівництво діагностичного лікувально-ребіліатаційного курортного комплексу “Арден Палац”. Основними природними ресурсами лікувального та оздоровчого значення Сатанівської курортної зони є родовище мінеральних вод типу “Нафтуся” під назвою “Збручанська”. Сам курорт розташований на території знаменитих Подільських Tовтр.

Німецькою компанією Duvelsdorf Handelsgesellschaft mbH у м.Хмельницький створено підприємство ТОВ “Дювельсдорф Україна”, що виробляє машини і устаткування для сільського та лісового господарства.

Створено ТОВ “Тін Імпекс” (м.Хмельницький) – дочірнє підприємство однойменної німецької компанії – єдиного спеціалізованого металургійного підприємства на Поділлі та одного з найбільших у Західному регіоні, що спеціалізується на переробці брухту кольорових металів з подальшим виробництвом алюмінієвих сплавів європейського зразка. Якість продукції хмельницької компанії оцінили такі підприємства, як Volkswagen Group, Whirlpool, Gorenje, Aluminium Fischer GmbH та інші.

За участю корпорації Sanitec Group (Фінляндія) – європейської мультибрендової групи, провідного європейського виробника виробів для ванних кімнат – у 2006 році підписано угоду про створення спільного підприємства з Славутським комбінатом “Будфарфор”. Наразі Славутський комбінат “Будфарфор” – це потужне підприємство з повним циклом виробництва фарфорової санітарної кераміки, один з найбільших виробників кераміки для ванних кімнат у країнах Східної Європи.

Групою чеських компаній Ekotechnik Czech у с. Ясенівка Ярмолинецького району побудовано першу сонячну електростанцію потужністю 2 мВт. Загальна сума вкладених інвестицій становить 4 млн. євро.

У 2015 році у м. Старокостянтинів ТОВ “Мегатекс Індастріал” із залученням коштів британських інвесторів завершило реалізацію проекту із будівництва заводу з виробництва гальванічних елементів (електричних акумуляторів та первинних елементів) вартістю 30000 тис. грн. з плановою річною потужністю 2 млн. одиниць.

Всі ці приклади свідчать, що на Хмельниччині створено сприятливі для інвесторів умови. Завдяки цьому відкриваються нові можливості для розвитку галузей економіки, впровадження у виробництво новітніх технологій, збільшення виробництва продукції, створення нових робочих місць та підвищення життєвого рівня населення.

За матеріалами Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації

Зберегти