28.04.2020 — 19:55

На колегії підвели підсумки опалювального сезону 2019-2020 р.р.

Опалювальний сезон 2019/2020 року в області пройшов стабільно, без зривів та надзвичайних ситуацій. Про це доповів учасникам сьогоднішнього засідання колегії облдержадміністрації заступник начальника управління ЖКГ Департаменту розвитку громад, будівництва та ЖКГ ОДА Юрій Нагорічний. За словами посадовця, заплановані у 2019 році заходи по підготовці житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період були виконані вчасно та в повному обсязі.

Юрій Нагорічний повідомив, що до зими було підготовлено 750 котелень,  129 ЦТП, понад 550 км теплових мереж. Замінено 21 котел та  майже 9 км теплових мереж у двотрубному обчисленні. Усі відомчі та комунальні котельні  отримали акти готовності, створені запаси вугілля в обсязі 3,7 тис.тонн. На підготовку об’єктів комунальної теплоенергетики до опалювального сезону 2019/20 року використано 32,9 млн грн власних коштів підприємств та місцевих бюджетів.

На підготовку об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства капіталовкладення становили 27,9 млн гривень. За ці кошти відремонтовано або замінено 29,5 км водопровідних та 7,4 км каналізаційних мереж, підготовлено 115 водопровідних та 113 каналізаційних насосних станцій, 21 водопровідна та 30 каналізаційних очисних споруд тощо.

До зими підготовлено 4961 житлових будинків, 623 школи, 655 дитячих садочків та 555 закладів охорони здоров’я. На підготовку житлового господарства, зокрема: ремонти покрівель, опалювальних систем, електрощитових, систем гарячого і холодного водопостачання, опалювальних печей,   використано 17,1 млн гривень.

В  дорожньо-мостовому господарстві здійснено ремонти міських вулиць і доріг загальною площею 999,3 тис.кв.м., підготовлено 238 одиниць спецтехніки, заготовлено 31,6 тис. тонн  посипкового  матеріалу і реагентів. В результаті використано  345,6 млн грн  коштів підприємств та місцевих бюджетів.

Для оперативного реагування на аварійні ситуації, ліквідації та усунення їх наслідків, на підприємствах житлово-комунального господарства було сформовано 125 аварійних бригад,   з особовим складом 697 працівників та 299 одиниць спеціалізованої техніки.

Рішення про початок опалювального сезону органами місцевого самоврядування приймались в залежності  від температурних показників зовнішнього середовища. Подачу теплоносія до  житлових будинків та інших об’єктів централізованого теплопостачання було розпочато 9 жовтня і  завершено 19 листопада 2019 року.

Останнім містом, де завершилось підключення усіх житлових будинків до систем централізованого теплопостачання було місто Шепетівка. Проблеми з опалювальним сезоном у Шепетівці були пов’язані із примусовим поверненням із концесії від ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» цілісного майнового комплексу Шепетівського підприємства теплових мереж.

Доповідач зауважив, що протягом усього опалювального сезону до обласної адміністрації надходили листи від НАК Нафтогаз України щодо можливого відключення від газопостачання окремих теплопостачальних підприємств через їх борги за спожитий природний газ. Тому, наголосив він, питання розрахунків підприємств теплового господарства області за природний газ перебувало  на особливому контролі керівництва області.

Юрій Нагорічний зазначив, що в опалювальному періоді 2019/2020 року з жовтня 2019 по квітень 2020 року  рівень розрахунку підприємств теплового господарства за природний газ становить 81%. За це період борг вказаних підприємств за природний газ зріс на 65,7  млн грн  та  на 15 квітня 2020 року, з врахуванням боргів минулих періодів, він становить 758,6 млн гривень.

Найкращий рівень розрахунків за природний газ забезпечували підприємства обласного центру:  КП «Південно-Західні тепломережі» (130%) та МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» (118%). Найгірше розраховувалось Шепетівське ПТМ (69%). На 15 квітня 2020 року борг Шепетівського ПТМ становить 94 млн гривень.

Рівень розрахунку підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію за січень-березень 2020 року – 94,2%, заборгованість за електроенергію – 15,7 млн гривень.

У березні місяці рівень розрахунку за електроенергію підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області значно знизився: з 111 до 49%. У березні місяці найнижчий рівень розрахунку за електроенергію забезпечували: МКП «Хмельницькводоканал» (21,6%), КП «Міськтепловоденергія» (39,6%)  та Шепетівське ПВКГ (59,6%).

Разом з цим, обсяг невідшкодованої підприємствам теплового та водопровідно-каналізаційного господарства області різниці в тарифах становить 1042,7 млн грн, у тому числі: 785,5 млн грн – на послуги теплопостачання, 257,2 млн грн – на послуги водопостачання та водовідведення.

Основною проблемою галузі доповідач назвав те, що переважна більшість її підприємств є збиткові, а причиною такого стану є встановлення збиткових тарифів на послуги та постійне недофінансування різниці в тарифах.

Юрій Нагорічний наголосив, що лише впровадження енергозберігаючих заходів, модернізація та реконструкція теплового господарства, утеплення будинків та встановлення засобів обліку споживання теплової енергії та води сприятимуть зменшенню  споживання послуг тепло- та  водопостачання і, як наслідок, зменшення нарахування плати за ці послуги.

Так, у минулому році за кошти місцевих бюджетів та власні кошти комунальних підприємств на підприємствах теплопостачання виконані роботи  з модернізації та реконструкції котлів та обладнання на загальну суму 10,5 млн гривень. Обсяг прогнозованого скорочення споживання природного газу становитиме 546,6 тис.куб.м/рік.

На альтернативні види палива переведено 36 котелень. Вартість виконаних робіт становить 220 млн гривень. Орієнтовний обсяг передбаченого заміщення природного газу  – 9,3 млн куб.м/рік.

Загалом, в області 2104 житлових та 1191 нежитлових будинків приєднані до зовнішніх інженерних мереж централізованого теплопостачання.

На 1 квітня  2020 року лічильниками обліку теплової енергії оснащено 1947 (92,5%) багатоквартирних житлових та 1004 (84,3%) нежитлових будинків. У містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ засобами обліку теплової енергії оснащені усі житлові будинки, які мають технічну можливість та доцільність такого оснащення.

До інженерних мереж централізованого водопостачання області приєднано 4855 житлових та 5509 нежитлових будинків. Засобами обліку води  оснащено 1002 (20,6%) житлових та  5375 (97,6%) нежитлових будинків.

Підсумовуючи доповідь, Юрій Нгорічний відмітив, що опалювальний сезон 2019/2020 року на території області щойно завершився, але вже одразу необхідно розпочинати підготовку до наступного опалювального сезону 2020/2021 року.

Серед першочергових заходів, які необхідно реалізувати цьогоріч, посадовець назвав ремонти котелень та котлів, підготовка теплових мереж, у тому числі їх заміна на попередньоізольовані труби, створення запасів палива тощо. У водопровідно-каналізаційному господарстві – підготовка водопровід­них та каналізаційних мереж, водопровідних та каналізаційних насосних станцій, очисних споруд, свердловин та водозаборів.

Особливу увагу, за його словами, необхідно звернути на підготовку до зими закладів соціальної сфери та житлового фонду, проведення ремонтів та утеплення фасадів, покрівель, встановленню енергозберігаючих вікон, дверей, ремонту інженерних систем опалення, гарячого та холодного водопостачання,  оснащенню інженерних вводів багатоповерхових будинків та об’єктів соціальної сфери засобами обліку та регулювання споживання теплової енергії тощо.

Наразі, підприємствами житлово-комунального господарства області, на підставі аналізу стану проходження опалювального сезону 2019/2020 року, відповідних обстежень тощо розробляються плани заходів з підготовки до нового опалювального сезону.

Юрій Нагорічний зазначив, що на роботу підприємств житлово-комунального господарства області помітно вплинуло запровадження карантинних заходів. У зв’язку із зниженням платежів за житлово-комунальні послуги,  ситуація з фінансовим станом комунальних підприємств погіршується. Тому, на даний час вкрай необхідна фінансова підтримка  комунальних підприємств органами місцевого самоврядування, що дозволить їм повноцінно працювати і надавати комунальні послуги з теплопостачання,  водопостачання та водовідведення, благоустрою, поводження з відходами, утримання будинків та прибудинкових територій мешканцям області та належним чином підготуватись до нового опалювального сезону 2020/2021 року.