09.05.2020 — 09:00

Вітання голови облдержадміністрації з Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дорогі земляки!

Все далі і далі в минуле йде Друга Світова війна. Велика трагедія, що пронеслась світом, опалила життя і мрії, розшматувала мирні міста і села, залишивши болючі шрами в тілах і душах людей.

Високу ціну заплатила Україна за мирне небо над головою.

Мільйони українців: воїни, що на полях жорстоких битв проявляли неймовірну хоробрість, звитягу, братерську відданість; жінки і діти, що працювали в тилу, не шкодуючи сил; громадяни, що терпіли знущання і наругу в окупації та в гітлерівських застінках; мільйони українців, що віддали своє життя в боротьбі з нацизмом – всі вони наближали День Великої Перемоги своєю мужністю, стійкістю, вірою в світле майбутнє своїх дітей, своєї Батьківщини.

Сьогодні, 9 травня, ми відзначаємо 75-й День Перемоги над нацизмом. Як і кожного року, я несу квіти до могил, де поховані мої земляки – подоляни, що захищали рідну Хмельниччину. Згадую розповіді учасників бойових дій, ветеранів війни про звільнення міст і сіл області. Партизанські з’єднання, підпільні диверсійні групи, війська діючої армії – ніхто не корився нацистам, виборювали кожен клаптик рідної землі.

Я пишаюся своїми земляками – народними месниками, які у складі партизанських загонів і підпільних організацій боролися з німецькою навалою. Серед них славні хмельничани – учасники „Проскурівського підпілля” – організації, створеної не „керівною і спрямовуючою” партією, а випускниками шкіл, що кинули виклик нацистам, під якими схилилося пів Європи.

Моя глибока повага і шана нашим славним ветеранам, учасникам бойових дій, учасникам руху опору, працівникам тилу, дітям війни, що не знали безтурботного щасливого дитинства. Ви всі пройшли дорогами Великої війни за Життя, за Мир, за рідну землю.

Ви вистояли, щоб відбудувати, підняти з колін свою Україну! Ви – жива історія, жива пам’ять, зв’язок поколінь, який ми цінуємо і бережемо!

На жаль, уроки історії не завжди вилучаються людьми. Сьогодні в Україні лунають вибухи, проливається кров, руйнуються міста і села. Вже шість років мужні сини і доньки незалежної України боронять нашу землю від російського агресора. Як діди і прадіди, виборюють кожен клаптик рідної землі, віддають свої життя за мирне небо незалежної Батьківщини, знаючи, що правда – за нами, і перемога буде за нами!

Дорогі ветерани! Жителі Хмельниччини! Сердечно вітаю Вас зі святом!

Бажаю міцного здоров’я Вам і Вашим близьким! Нехай над Вами завжди буде мирне небо! Нехай благословенна буде наша рідна земля!

Слава героям!

Слава безсмертному подвигу нашого народу! Слава Україні!

Голова Хмельницької обласної
державної адміністрації                                                                                  Дмитро Габінет