13.05.2020 — 15:28

Голова ОДА зустрівся з представниками пасажирських перевізників

Сьогодні в Хмельницькому відбулася мирна акція, ініційована підприємцями, що надають послуги у сфері пасажирських перевезень. Основна вимога їх – напрацювати чіткий план відновлення усіх видів пасажирських перевезень, які були призупинені у зв’язку з карантинними обмеженнями.

Голова облдержадміністрації Дмитро Габінет та його заступник Сергій Ткачук провели зустріч з ініціативною групою перевізників, аби обговорити їх вимоги та напрацювати спільну позицію. Як зазанчив голова ОДА, немає сумніву, що заборона транспортних перевезень дала позитивний результат в контексті карантинних обмежень, оскільки дозволила перервати ланцюги поширення коронавірусу, зупинивши міграцію населення. За його словами, усім зрозуміло, що поступово такі обмеження мають зніматися. Але оскільки зазначене питання регулюється постановою Кабінету Міністрів України, обласна влада фактично позбавлена важелів впливу на ситуацію та не може приймати якихось рішень, які суперечать цьому документу. Однак, Дмитро Габінет зауважив, що він готовий заслухати всі пропозиції і зауваження перевізників та направити їх до Кабінету Міністрів.

У ході розмови члени ініціативної групи розповіли детальніше про скрутну ситуацію, в якій опинилися перевізники у зв’язку з вимушеним простоєм. Особливу увагу звернули не лише на фінансові проблеми, а й на різку активізацію нелегальних перевізників, які надають послуги з перевезення пасажирів на усіх напрямках не лише без дотримання жодних санітарних норм, а й за невиправдано високими тарифами. Члени ініціативної групи запевнили, що всі перевізники добре усвідомлюють, що епідемія коронавірусу ставить нові вимоги перед власниками та водіями, а тому вони готові виконувати необхідні рекомендації, аби запобігти поширенню інфекції.

Вони повідомили також, що вчора перевізники Хмельниччини взяли участь в зустрічі з Міністром інфраструктури України Владиславом Криклієм, під час якої було напрацьовано попередні пропозиції щодо виходу транспортної галузі з карантину. Зокрема, йде мова про відновлення приміських перевезень з 22 травня, міжміських в межах області з 29 травня та міжобласних з 09 червня. Члени ініціативної групи загалом погоджуються із таким варіантом, але все ж вважають за доцільне відновлення міжміських перевезень саме з 22.05. Саме таку пропозицію вони просили направити до Кабміну.

Дмитро Габінет зауважив, що терміни відновлення перевезень, що напрацьовані у Мінінфраструктури, мають під собою важливі підстави, адже з урахуванням інкубаційного періоду хвороби дають змогу оцінити вплив таких дій на епідемічну ситуацію та вчасно відреагувати у разі її погіршення. Він наголосив, що наразі рішення про запуск міжміських перевезень має прийматися дуже зважено та з урахуванням кількості випадків захворювання на COVID-19 у кожному з міст чи районів.

У ході розмови учасники зустрічі обговорили заходи, які будуть вжиті для контролю дотримання водіями та пасажирами санітарно-гігієнічних норм, можливість запуску перевезень у режимі нерегулярних спеціальних, а також домовилися про співпрацю у напрямку протидії нелегальним перевезенням.

Підсумовуючи зустріч, Дмитро Габінет зауважив, що існують певні  моменти саме практичної реалізації рішення про ослаблення карантинних заходів у сфері пасажирських перевезень, і хоча до прийняття відповідної постанови пройде певний час, потрібно готуватися вже зараз. Голова ОДА запропонував пропрацювати їх спільно у робочій групі, адже, на його думку, навіть після прийняття постанови про ослаблення карантину залишаться питання, які потрібно буде вирішувати на місцевому рівні.

“Ми беремо на себе обов’язок координувати цей процес, але ми хочемо маскимально залучити вас, перевізників, до цього процесу, аби прийняті рішення не були волюнтаристськими, щоб вони були об’єктивними і реально виконувалися. Певні питання мають бути обговорені вже зараз, щоб потім, коли рішення про послабленню карантину буде прийняте, не виникали непорозуміння та конфліктні ситуації. І найголовніше, підхід до всіх має бути однаковий,  не повинно бути подвійних стандартів. У тих рішеннях, де це залежить від нас, ми будемо це робити, “- наголосив очільник ОДА.