08.07.2016 — 15:47

9 липня відзначається Міжнародний день Дністра

Щорічно у другу суботу липня в Україні відзначають «Міжнародний день Дністра». Цьогоріч цей День припадає на 9 липня.

Назва «Дністер» відома з давніх-давен. Її щоразу сприймали по-новому і тому вона видозмінилася. Перша згадка річки датована V ст. до н.е. у творах Геродота під назвою «Тірас» (ця назва має декілька походжень: іранське означає швидкий; курдське – дикий, неприборканий). Ще є згадка з античних часів про назву «Династріс» в IV ст. Амміаном Марцелліном. А взагалі, пояснення походження назви річки Дністер може бути простим: «дон» – вода, «стрий» – швидкий.

1436362602_115628

Моніторингові спостереження за станом поверхневих вод річки Дністер в місті Кам`янець – Подільський (питний водозабір) здійснюються щомісячно Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів.

За даними спостережень протягом поточного року рівень забруднення басейну р. Дністер, в порівняні з минулим роком суттєво не змінився.

У поверхневих водах басейну р. Дністер в 2015 році спостерігався підвищений вміст розчинений органічних сполук, середнє значення показника БСК20 становило близько 1,12 ГДКгп,.

За результатами спостережень протягом січня – травня 2016 року у поверхневих водах річки спостерігався підвищений вміст розчинених органічних сполук у січні, березні та травні. Значення показника БСК20 становило : у січні – 1,1 ГДКгп, у березні – 1,2 ГДКгп, у травні – близько 1,3 ГДКгп.

У березні 2016 року у поверхневих водах басейну р.Дністер спостерігалося перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-питного водокористування вмісту нітритів у 1,8 рази.

По інших речовинах, за якими велись спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

Відзначення Міжнародного дня Дністра щорічно нагадує нам – українцям про природне багатство та цінність унікальної річки, закликає зберігати, охороняти, бути відповідальним за скарб подарований нам природою.

                                                                       

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації