11.07.2016 — 15:32

Золоті чари солом’яного шитва

Лашко1В липні обласна бібліотека для юнацтва презентує виставку робіт “Золоті чари солом’яного шитва”, в експозиції якої представлені творчі роботи члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, магістра, викладача Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка – Наталі Лашко та її сина Іллі – студента Харківської академії дизайну та мистецтв, який наслідує справу матері.

Загалом експонується 11 робіт художньої вишивки соломкою та арт-квілту. Витвір, який заслуговує на звання шедевра, арт-квілт “Подолянка”, займає почесне центральне місце в експозиції. Не менш дивують і вражають вишиті соломкою картини з триптиху “Грай, бандуро моя золотая”, “Замкненість замкненого простору”, “В ніч на Різдво”, “Вартові соняшників”, “Іриси”, “Троянди в бокалі”. Зі звичайних солом’яних стеблинок, клаптиків тканини у Наталі та Іллі Лашко народжується диво. Майстри, як ніхто, доводять: поєднувати можна навіть непоєднуване, майстерно, органічно і природно.

Лашко4Вперше з унікальною технікою, якій немає аналогів у всьому світі – вишивкою соломкою, хмельничани познайомились на виставці Наталії Лашко, яка демонструвалась в юнацькій бібліотеці рівно 20 років тому – в 1996 році. Плетіння соломкою стало для мисткині з Кам’янця-Подільського не лише захопленням на десятиліття, а й візитівкою творчості. Нині її роботи – учасники багатьох міжнародних виставок та фестивалей. Вони експонувалися на персональних та колективних виставках в Кам’янці-Подільському, Хмельницькому та Києві. Частина творів знаходиться в приватних колекціях України, Ізраїлю, Франції, Росії, Польщі.

Свій талант жінка передала і дітям – син Ілля опанував унікальну техніку вишивки соломкою та вже має у своєму доробку десятки робіт, які відомі в Україні та за кордоном. Зі слів Наталії Лашко, з матеріалом працювати легко, адже сухі стеблинки піддаються заплітанню, а гладка поверхня створює ефект об’ємного зображення. Молодий майстер Ілля зізнається: у вишивці соломкою найголовніше — час. На створення однієї картини майстри витрачають від кількох місяців до року і навіть більше. Наприклад, картину розміром 40 на 30 сантиметрів можна зробити за 2 місяці. У результаті кропіткої праці народжуються квіткові композиції, абстракції, сюжетні картини та навіть ікони. Стародавнє плетіння соломкою переросло у справжнє диво.

Лашко3

“Золоті чари солом’яного шитва” матері і сина не можуть не зачарувати своєю красою.

Запрошуємо усіх поціновувачів мистецтва помилуватися чарівним світом й різнобарвним багатством високохудожніх творів родини Лашко.

Виставка діятиме до кінця літа.

За матеріалами управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації

Лашко6