19.06.2020 — 10:40

Роман Примуш з робочою поїздкою відвідав Волочиський район

18 червня перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш з робочою поїздкою відвідав Волочиський район. Розпочався візит із зустрічі з керівництвом району та об’єднаних територіальних громад, що створені на його території.

Роман Примуш заслухав інформацію про основні проблемні питання, що хвилюють районну владу та місцеве самоврядування. Одне з ключових питань – негативний вплив ситуації з поширенням коронавірусу та карантинних заходів на місцеві підприємства. Роман Борисович наголосив, що наразі працює ціла низка державних програм, що дозволяють зменшити збитки підприємців та допомогти працівникам, які під час карантину змушені були піти у відпустки. Також посадовець зауважив, що в сьогоднішній ситуації, що склалася із наповненням місцевих бюджетів, дуже важливими є заходи, спрямовані на детінізацію бізнесу та легалізацію зайнятості, адже саме податок на доходи фізичних осіб є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Також учасники зустрічі обговорили ситуацію, що склалася на Волочиському машинобудівному заводі ПАТ «Мотор Січ». Починаючи з травня 2019 року на підприємстві відбулося суттєве скорочення працюючих, а зараз знову стоїть питання про нові звільнення. При цьому підприємство є одним із бюджетоутворюючих, а отже масові скорочення негативно вплинуть не тільки на людей, що залишаться без роботи, а й означатимуть недоотримання значних коштів до місцевого бюджету.

У продовження візиту Роман Борисович відвідав саме підприємством та поспілкувався з директором заводу Олександром Стаднічуком. Роман Примуш ознайомився з виробничими потужностями підприємства та оглянув окремі зразки продукції, що ним виробляється.

За словами директора, на даний момент багато цехів перебувають в стані вимушеного простою, більше того – виробництво зазнало критичних скорочень робочих місць через відсутність виробничих замовлень, зменшення обсягу виробництва та під впливом інших негативних чинників. На сьогодні у штаті 1380 працівників. Однак, у зв’язку з введенням карантинних заходів, працює лише два з половиною цехи та один допоміжний.

На жаль, підприємство є дочірнім, а тому можливості місцевого керівництва впливати на ситуацію досить обмежені. Налагодження виробництва нових видів продукції є надзвичайно складним, адже потребує отримання багатьох дозвільних документів та сертифікації, що є дороговартісною та тривалою. Підприємство має власний потужний гальванічний цех, який може виконувати хромування, конструкторське бюро та висококласних фахівців, що дозволяє йому виконувати разові замовлення на виготовлення нестандартного обладнання, наприклад, складних запчастин до сільськогосподарської техніки іноземного виробництва. При цьому така робота обходиться замовнику у рази дешевше, ніж купівля та транспортування оригінальних запчастин з-за кордону.

Також завод виготовляє мотоблоки та навісне обладнання до них. Проте ці замовлення не дозволяють підприємству працювати належним чином, а тому питання скорочення штату працівників стоїть дуже гостро. При цьому, як зауважує директор, без роботи можуть залишитися фахівці такого рівня, яких в області  є одиниці.

Роман Примуш зауважив, що Волочиський машинобудівний завод є одним із стратегічних підприємств для області, а тому облдержадміністрація готова усіма доступними способами сприяти вирішенню нагальних проблем, зокрема допомогти з поширенням інформації про можливості виробництва серед зацікавлених сільськогосподарських підприємств області.