19.06.2020 — 18:48

Роман Примуш провів зустріч із представниками бізнесу Волочищини

У ході візиту у Волочиський район перший заступник голови обласної державної адміністрації Роман Примуш поспілкувався  провів зустріч з представниками місцевого бізнесу. Долучилися до розмови також керівництво району та ОТГ Волочищини і представники місцевого центру зайнятості.

У ході спілкування учасники зустрічі обговорили нагальні проблеми, які хвилюють підприємців різних сфер економіки району, зокрема і ті, що потребують вирішення на рівні області чи навіть держави. Особливу увагу приділили питанню виходу підприємств із карантину та тим заходам, які вживаються державою для підтримки бізнесу та працівників, які тимчасово втратили роботу у зв’язку з епідемією, впровадженню РРО, імпортозаміщення, а також детінізації зайнятості.

Роман Примуш більше детально розповів про державні програми підтримки бізнесу в умовах карантину, а також заслухав інформацію про ті проблеми та перепони, з якими зіткнулися окремі підприємці у процесі оформлення документів для отримання пільг чи допомоги. Посадовець звернув увагу на програму підтримки працівників під час вимушеного простою, що реалізується через підрозділи соціального захисту населення та дозволяє отримувати компенсацію у вигляді 2/3 від середньої заробітної плати. За словами Романа Примуша, така програма дозволяє і підтримати людей у цей період, і зняти тягар відповідальності з бізнесу та дозволити йому зберегти кадри.

Також посадовець вислухав думку присутніх щодо питання впровадження РРО. Від представників бізнесу звучали зауваження щодо якості програмного забезпечення, яке пропонується використовувати в роботі, додаткового навантаження та незручностей через провадження РРО. Тим не менш присутні досить схвально оцінили варіант, який за словами Романа Борисовича, розглядається в уряді: збільшення ставки ЄСВ орієнтовно на 50% за умови скасування обов’язкового РРО.

Окремо у ході розмови торкнулися і питання змін в адміністративно-територіальному устрої області, зокрема в контексті повноважень громад та майбутніх районних рад. Роман Примуш запевнив, що об’єднані територіальні громади не втратять жодних повноважень і матимуть прямі міжбюджетні стосунки, а на рівні районів будуть вирішуватися лише окремі питання, наприклад розробка спільних програм,  управління майном, що використовується мешканцями декількох громад, тощо.

На завершення перший заступник голови ОДА подякував представникам бізнесу за плідну розмову та запевнив, що обласна влада готова в межах своїх повноважень долучатися до вирішення проблем, що хвилюють підприємців. Також він доручив голові райдержадміністрації Юрію Марущину активізувати  інформаційно-роз’яснювальну роботу з мешканцями району, аби вони могли скористатися тими програмами підтримки, що впроваджені урядом у зв’язку і карантином.