11.07.2016 — 16:03

Влада області занепокоєна станом річки Дністер

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко провів нараду спільно з членами робочої групи по вивченню ситуації та запобіганню негативним явищам, що склалися довкола річки Дністер.

Серед основних проблемних питань, які були обговорені під час наради є незаконне використання прибережної смуги, браконьєрство, пожежна безпека довкола лісів річки Дністер, здійснення рятувальних робіт та екологічний стан річки.

“Наразі існує комплекс невирішених питань, які виникають на такій водній артерії в процесі життєдіяльності людини, а саме у зв’язку з скидом рівня води Дністровської ГЕС виникла санітарна ситуація, що призвела до перевищення показників забруднення води. Тому, необхідно докорінно вивчити дану ситуацію та вжити ряд заходів, аби запобігти виникненню негативних наслідків по вищевказаним питанням”, – зазначив Володимир Ілліч відкриваючи нараду.

Дністер 001

 

 

 

 

 

 

Протягом двох останніх років спостерігається зниження рівня води в Дністровському водосховищі. Щорічно навесні здійснюються еколого-репродукційні попуски води у пониззя Дністра, що призводить до нестабільності рівня води у водосховищі, що не лише посилює ерозійні процеси уздовж берега та негативно позначається на рибних ресурсах Дністра.

По завершенню наради надано доручення робочій групі здійснити виїзне засідання на території Кам’янець-Подільського або Новоушицького району для більш детального вивчення ситуації, яка виникла довкола річки Дністер.

Довідково:

На сьогоднішній день актуальним є питання стану річки Дністер у зв’язку з антропогенним навантаженням, у тому числі експлуатацією великої кількості ГЕС. Так, на території області на великих і середніх річках розміщується понад 20 діючих ГЕС, частина з яких знаходиться в ПЗФ. Умови експлуатації ГЕС мають зобов’язувати суб’єктів господарювання нести повну відповідальність за дотримання вимог природоохоронного законодавства всього водосховища, технічний стан гідроспоруд, що у свою чергу виключить виникнення можливих надзвичайних ситуацій.

На водосховищах мають проводитись спостереження за замуленням і заростанням, якістю води, температурним і льодовим режимами, дотриманням  природоохоронних  вимог у межах водоохоронних зон цих водосховищ.

Окрім того, через технічні скиди води Новодністровською ГЕС масово гине риба. У водосховищах ГЕС режим рівнів води не відповідає природньому гідрологічному режимові. Через таку невідповідність із дністровських водойм зникають річкові риби.

Ще однією проблемою річки Дністер є її обміління. Якщо Дністер «схуд» більше ніж на половину, то деякі річки, що впадають у нього взагалі перетворилися ледве не на потічки (Збруч, Жванчик, Смотрич, Мукша, Тернава, Студениця, Ушиця).

Причинами такого катастрофічного обміління Дністра можна назвати не тільки посуху минулого літа, а й незадовільний екологічний стан басейну річки. В наслідок нераціональних методів господарської діяльності порушилась цілісність рослинного і ґрунтового покриву.

Одночасно в річці скоротилася кількість рослинноядних організмів. Їх отруїли стоками, частину виловили браконьєри та горе-господарі, що у свою чергу призводить до заростання водойм.

Крім того, непоправної шкоди річці Дністер наносить як браконьєрство, так і промисловий вилов риби.

Важливим в цьому плані є також виділення вздовж річок та інших водних об’єктів прибережних захисних смуг з режимом обмеженої господарської діяльності для заліснення або залуження відповідно вимог Водного кодексу України.

В результаті неефективної роботи та незадовільного технічного стану очисних споруд  промислових та комунальних підприємств  поверхневі  водойми забруднюються солями амонію, сульфатами, нітритами. Все це призводить до стійкого забруднення природних поверхневих вод.

Також щодо стану Дністровського водосховища існують інші питання, які потребують спільного вирішення органами виконавчої влади, місцевого самоврядування.