20.06.2020 — 16:34

У Волочиській ЦРЛ в рамках програми “Велике будівництво” буде капітально відремонтоване приймальне відділення

Волочиська центральна районна лікарня є одним із кращих лікувальних закладів області, лікарі якого активно вдосконалюють можливості надання медичної допомоги пацієнтам. Цьогоріч Волочиська ЦРЛ увійшла в другу хвилю медичної реформи, отримала статус комунального некомерційного підприємства та успішно пройшла контрактування з Національною службою здоров’я України. Також медичний заклад визначено одним із опорних в області. Завдяки цьому лікарня отримала можливість долучитися до програми Президента України “Велике будівництво”, в рамках якої в Україні буде оновлено чи збудовано понад 200 приймальних відділень в опорних лікарнях.

Згідно концепції Уряду, на кожен опорний медзаклад із державного бюджету виділять 7 мільйонів гривень, за рахунок яких можна добудувати, реконструювати або зробити капітальний ремонт у приймальних відділеннях. Роботи мають проводитися відповідно до єдиного зразка, а облаштування відділень відповідати брендбуку, представленому МОЗ України. Окрім того, за окремі кошти Уряд планує оснастити їх сучасним обладнанням, що дозволить надавати ефективну медичну допомогу на рівні світових стандартів. В Хмельницькій області до цієї програми увійшли 10 лікарень.

Як сьогодні працює Волочиська ЦРЛ та як планується оновлювати приймальне відділення, під час свого робочого візиту ознайомився перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш. Посадовець оглянув лікувальні корпуси, зокрема і травматологічне відділення, яке планується згодом перетворити на приймальне, поспілкувався з головним лікарем та працівниками лікарні. Він зауважив, що Хмельницька область здобула друге місце у рейтингу регіонів із виконання завдань, рішень та доручень Уряді в сфері протидії COVID-19 та додав, що в цьому є заслуга і лікарів Волочиської ЦРЛ. Посадовець відзначив чітку та злагоджену роботу колективу, який одним із перших зіткнувся із випадком коронавірусу в області. Завдяки цьому хворобу вдалося одразу локалізувати та не допустити поширення її в районі.

Головний лікар Віктор Чубар розповів, що в лікарні мають багато планів на майбутнє. Дещо вдалося вже втілити, дещо планують у перспективі. За його словами, на жаль, не вдалося отримати контракти з НСЗУ на окремі види послуг через відсутність достатньої кількості персоналу та обладнання, однак вже невдовзі в лікарні розпочнуть виконувати складні хірургічні втручання із заміни колінного суглобу. Він додав, що лікарі вже мають багатий досвід із операцій з протезування кульшового суглобу, і за допомогою до лікарні звертаються пацієнти з усієї області. А завдяки допомозі запорізьких колег  хірурги-травматологи зможуть виконувати і заміну колінного суглоба.

Голова райдержадміністрації Юрій Марущин зауважив, що багато зроблено за період карантину, зокрема, на потреби КНП «Волочиська центральна районна лікарня» виділено кошти у сумі 600 тис. грн з місцевих бюджетів району, в тому числі 340 тис. грн з районного бюджету. Близько 100 тис.грн. витрачено на виготовлення проектно-кошторисної документації капітального ремонту приймального відділення. Ще майже 390 тис. грн надійшло благодійної та спонсорської допомоги на придбання дезінфікуючих засобів та засобів індивідуального захисту.  Також районний очільник розповів, що в районі є соціально-відповідальний бізнес, завдяки якому Волочиська ЦРЛ отримала два апарати ШВЛ, монітори пацієнта, засоби індивідуального захисту для медичних працівників.

На завершення зустрічі Роман Борисович виконав приємну місію та привітав медичних працівників із прийдешнім професійним святом. Посадовець вручив відзнаки Хмельницької обласної державної адміністрації. З нагоди свята Почесною грамотою облдержадміністрації були нагороджені колектив рентгенологічного відділення лікарні та головний лікар з експертизи та тимчасової  непрацездатності Володимир Новосад.