23.06.2020 — 12:17

Якість харчування в закладах освіти – це питання, яке не підлягає жодним дискусіям, – Д. Габінет

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Дмитро Габінет під час сьогоднішнього засідання колегії облдержадміністрації, обговорюючи питання стану здійснення в області заходів щодо безпечного харчування дітей у шкільних, дошкільних та оздоровчих навчальних закладах. Доповів з даного питання перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в області Олександр Садов’юк.

Він повідомив, що Державними інспекторами управління у 2019 році проведено 1799 перевірок харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти (762 садочки і 1037 шкіл) у сфері безпечності харчових продуктів. За результатами заходів державного контролю складено 665 приписів (293 у садочках та 372 у школах), в яких вказано невідповідності та надано терміни на їх усунення.

Крім того, здійснено контроль за діяльністю операторів ринку, які поста­чають харчові продукти у заклади освіти області, а саме: проведено 163 заходи державного контролю (нагляду), з них: планових – 69, позапланових – 94, за результатами яких складено 74 приписи. Разом з тим, у харчоблоках шкіл та садочків у рамках державного контролю відібрано та направлено для дослідження на показники безпеки 1373 зразки харчових продуктів. За результатами досліджень уповноваженої державної лабораторії (Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби) надано 114 позитивних результатів за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками.

Поряд з цим, додав доповідач, відповідно до Щорічного плану державного контролю Держпродспо­живслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини на 2020 рік заплановано провести 702 пере­вірки харчоблоків закладів освіти та 83 аудити щодо впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Зокрема, у харчоблоках 303 садочків, 388 шкіл та дитячих оздоровчих закла­дів, 11 закладів професійної освіти. На підставі ризик-орієнтованого підходу ці об’єкти перевіряються двічі на рік.

Наразі державними інспекторами проведено 254 планових та 12 поза­планових перевірок (118 дошкільних закладів освіти, 144 школи та 4 заклади професійної освіти). За результатами заходів державного контролю складено 206 приписів (78 – садочки, 124 – школи, 4 – заклади професійної освіти), в яких вказано невідповідності та надано терміни на їх усунення. Приписи вручено керівникам закладів.

За словами посадовця, основні невідповідності, що виявлено за результатами проведення заходів державного контролю стосуються:

 ➡ неналежне проведення миття та дезінфекції обладнання, інвентарю, що контактує з харчовими продуктами, відсутність деззасобів для дезінфекції обладнання, столових приборів, прибирального інвентарю;

 ➡ харчоблоки не забезпечено у достатній кількості маркованими ємнос­тями для дезінфекції робочих інструментів (кухонних та столових приборів) та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;

 ➡ супровідні документи, відповідно до яких постачаються харчові про­дути, заповнені некоректно, відсутні дані щодо походження харчових про­дуктів, їх якості, дати виготовлення та термінів зберігання;

 ➡ неможливо у повній мірі прослідкувати дотримання температурного режиму в холодильних та морозильних камерах – не всюди наявні термометри;

 ➡ не розроблено план навчання персоналу з питань особистої гігієни та з питань гігієнічних вимог до виробництва харчових продуктів, відсутні до­кументи, що підтверджують проведення вищезазначених навчань.

Разом з тим, на зазначених об’єктах у рамках державного контролю заплановано протягом 2020 року відібрати 326 зразків харчових продуктів. Буде визначатися максимально допустимий рівень нітратів та міко­токсинів у харчових продуктах рослинного походження, проводиться дослідження молоч­них продуктів на мікробіологічні показники та фальсифікацію молочного жиру, лабораторні дослідження хліба та хлібобулочних виробів на фізико-хімічні, мікробіологічні показники та вміст ГМО.

Варто відзначити, що за п’ять місяців поточного року з метою перевірки безпечності та якості продуктів харчування, що надходять на харчоблоки закладів шкільної та дошкільної освіти, територіальними громадами Летичів­ського та Старосинявського районів, Кам’янець-Подільською міською радою виділено 54754,0 грн для проведення лабораторного контролю харчових продуктів. На цей час проведено відбір трьох зразків масла вершкового на фальсифікацію у дошкільних закладах освіти міста Кам’янець-Подільський та один зразок води питної у школі Старосинявського району. Позитивних результатів не виявлено.

Крім того, у ході здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду, у тому числі за організацією харчування дітей, здійснюється аналіз складених у шкільних, дошкільних та оздоровчих навчальних закладах примірних двотиж­невих меню. Майже у третині навчальних закладів області залишаються не погодже­ними та направляються на доопрацювання перспективні двотижневі меню, що є грубим порушення чинного законодавства. Основною причиною відмови у погодженні вказаних документів є недо­статній перелік (та кількість) обов’язкових для організму дитини продуктів харчування, таких як риба та рибопродукти, м’ясо, птиця, м’ясопродукти, молоко та кисломолочні продукти, фрукти. У значній кількості закладів – сир кисломолочний та твердий тощо. Це призводить до заниження калорійності раціону харчування дитини. За словами Олександра Петровича, така проблема склалася з вини окремих посадових осіб органів влади, місцевого самоврядування, власників, балансоутримувачів, які не вирішують питання щодо виділення достатньої кількості коштів для заку­півлі необхідного переліку продуктів харчування.

Також Олександр Садов’юк зазначив, що у 2019 році було досліджено в дошкільних закладах усього 554 проби води, у тому числі, на мікробіологічні показники, – 305 проб, виявлено 39 від­хи­лень санітарно-гігієнічних вимог, на санітарно-хімічні – 242 проби (22 від­хи­лення), 115 проб піску – 6 відхилень (виявлено яйця гельмінтів). У закладах середньої освіти досліджено 463 проби води, у тому числі на мікробіологічні показники 233 проби – 41 відхилення, на санітарно-хімічні – 230 проб (12 від­хилень).

У поточному році в дошкільних закладах усього досліджено 52 проби води, у тому числі на мікробіологічні показники 26 проб (2 відхилення санітарно-гігієнічних вимог); на санітарно-хімічні – 26 проб (4 відхилення), 22 проби піску (4 відхилення, виявлено яйця гельмінтів). У закладах середньої освіти всього досліджено 20 проб води, у тому числі на мікробіологічні показ­ники – 10 проб (без відхилень); на санітарно-хімічні – 10 проб (5 відхилень).

На виконання Регіонального плану основних організаційно-методичних заходів по забезпеченню якісного, збалансованого та безпечного харчування дітей у закладах освіти, оздоровчих закладах Хмельницької області на 2020-2023 роки керівниками органів Держпродспоживслужби в області проведено 45 навчань із директорами закладів дошкільної та загальної середньої освіти щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів, контролю у критичних точках (НАССР) та 58 навчань з дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів та контролю за реалізацією заборонених харчових продуктів у навчальних закладах.

Підсумовуючи сказане, голова адміністрації Дмитро Габінет зазначив: “Якість харчування в закладах освіти – це питання, яке не підлягає жодним дискусіям. Ми маємо зробите усе можливе для того, щоб забезпечити на належному рівні безпечне харчування для наших дітей, адже це є запорукою їх нормального розвитку. Відтак, усі відповідні служби мають сконцентрувати свою увагу на цьому питанні”.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Сергій Ткачук запропонував запровадити інформування ОДА та громадськості щодо випадків виявлення недобросовісних виробників та постачальників, аби цю інформацію могли враховувати при укладанні угод на постачання продуктів до закладів освіти. Така інформація буде розміщуватися на офіційному сайті адміністрації та ГУ Держпродспоживслужби в області.