03.07.2020 — 12:34

#Велике будівництво: до кінця року в опорних лікарнях області запрацюють оновлені приймальні відділення

2 липня голова облдержадміністрації Дмитро Габінет спільно із заступниками Сергієм Ткачуком та Оксаною Ситницькою провели робочу нараду з керівниками районів та міст і керівниками лікарень, які визначено опорними в Хмельницькій області. У ході наради проаналізували стан підготовки проектно-кошторисної документації для добудови приймальних відділень у цих лікувальних закладах, що буде реалізоване в області в рамках програми Президента України “Велике будівництво”.

Нагадаємо, що до кінця року планують добудувати сучасні приймальні відділення в усіх 10 опорних лікарнях області. Згідно концепції, на кожен опорний медзаклад із державного бюджету виділять орієнтовно 7 мільйонів гривень. За ці кошти у приймальних відділеннях здійснюватимуть добудову чи реконструкцію згідно вимог та стандартів брендбуку, розробленого МОЗ України. Саме на нього мають орієнтуватися проектанти та виконавці будівельних робіт по усій Україні.

Таким чином, оновлені приймальні відділення з’являться в Волочиській центральній  районній лікарні, Городоцькій центральній районній лікарні, Дунаєвецькій центральній районній лікарні, Кам’янець-Подільській міській лікарні, Красилівській центральній районній лікарні, Славутській центральній районній лікарні, Старокостянтинівській центральній районній лікарні, Хмельницькій обласній лікарні, Хмельницькій міській лікарні та Шепетівській центральній районній лікарні.

Згідно брендбуку міністерства, приймальні відділення будуть мати фасади затвердженої кольорової гами. Передбачається три входи до відділення: критий заїзд для автомобілів швидкої допомоги, окремі входи для хворих, яких госпіталізовують у плановому порядку, та пацієнтів, що мають ознаки інфекційного захворювання.

У відділенні будуть рецепція, приміщення для консультацій та оглядові, а також окремі зони для  пацієнтів, що очікують лікаря, та осіб, що їх супроводжують, вбиральні.

Відділення матиме і сучасний діагностичний блок, де буде встановлено обладнання для проведення термінових аналізів та проведення досліджень (наприклад, рентгенапарат, кардіограф, гастроскоп, томограф, тощо). Окрім того, у відділенні мають бути створені усі умови для проведення успішних реанімаційних заходів.

Наразі область має отримати кошти саме на будівельні роботи, закупівля обладнання здійснюватиметься або централізовано, або за окремо передбачені кошти з державного бюджету.

Як з’ясувалося під час наради, по трьох лікарнях -Волочиській, Городоцькій та Дунаєвецькій – підготовку завершено, ще ряд проєктів на добудову та реконструкцію нових приймальних відділень з дня на день мають отримати висновки експертизи, тобто вже найближчим часом будуть оголошені тендери на виконання будівельних робіт. Незадовільні темпи підготовки – по Красилівській, Славутській та Старокостянтинівській лікарнях.

Голова облдержадміністрації наголосив, що головне завдання на даному етапі – у максимально стислі терміни завершити роботу над документацією та розпочати процедуру закупівель. Він наголосив, що реалізація Національної програми “Велике будівництво” перебуває на контролі Офісу Президента та Уряду, а тому керівники районів особисто відповідають за своєчасне та належне виконання їх доручень.