03.07.2020 — 11:00

Роман Примуш перевірив стан дотримання лісокористувачами заходів щодо запобігання та протидії пожежам у природних екосистемах області

Вже з початку року на території Ізяславського району виникло 36 пожеж проти 26 за аналогічний період минулого року. З 36 пожеж 18 виникло в природних екосистемах. Відтак, 2 липня перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш спільно з начальником управління цивільного захисту населення ОДА Юрієм Коревою та представником ГУ ДСНС в Хмельницькій області відвідали лісогосподарські комунальні підприємства Ізяславського району.

Розпочався візит з огляду КП «Плужне» Плужненської сільської ради. Поспілкувавшись з директором та проаналізувавши готовність підприємства до пожежонебезпечного періоду встановлено, що у даного лісокористувача фактично відсутні засоби пожежогасіння, зокрема пожежний автомобіль, знімні цистерни, мотопомпи, пожежні рукава, тощо. Також відсутні графіки чергування на пожежонебезпечний період, не визначено особовий склад та засоби в комунальному підприємстві, які можливо залучати до гасіння лісових пожеж, відсутні пункти накопичення пожежного інвентарю, не створені мінералізовані смуги, в неналежному стані знаходиться водойма для забору води, тощо.

За результатами перевірки, директору надано доручення у найкоротші терміни усунути вказані недоліки та поліпшити стан лісопроектної документації. В свою чергу, посадовці запевнили, що невдовзі відвідають підприємство знову, аби перевірити стан виконання наданих доручень та переконатися, що Плужненська сільська рада, і зокрема КП «Плужне», в повній мірі забезпечать оперативне та своєчасне виконання заходів на випадок виникнення пожежі.

Наступним пунктом куди вирушила мобільна група стало КП «Борисів». Поспілкувавшись з представником підприємства та секретарем Борисівської сільської ради виявлено, що як і на попередньому підприємстві, тут відсутні графіки чергування на пожежонебезпечний період, а також в неналежному стані знаходиться лісопроектна документація.

Крім того, підприємству слід поповнити засоби пожежогасіння та приділити увагу виконанню інженерних заходів щодо захисту лісів від пожеж.

Перший заступник голови адміністрації Роман Примуш наголосив, що такі моніторингові заходи будуть проводитися по всій області, аби розуміти реальний стан справ та бути готовими до подолання таких пожеж.