08.07.2020 — 17:12

В області тривають перевірки стосовно дотримання лісокористувачами заходів щодо запобігання та протидії пожежам у природних екосистемах

З цією метою 7 липня перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш спільно з начальником управління з питань цивільного захисту населення ОДА Юрієм Коревою та представником ГУ ДСНС в Хмельницькій області вирушили в черговий моніторинговий рейд по лісогосподарських комунальних підприємствах Деражнянського та Летичівського районів.

Розпочався візит з огляду КП «Флора» Деражнянської районної ради, у користуванні якого знаходиться понад 7,5 тис.га лісу. Посадовці поспілкувалися з керівником служби охорони праці та заступником директора щодо готовності матеріально-технічної бази підприємства та забезпечення лісопроектною документацією.

Як з’ясувалося, у даного лісокористувача відсутній пожежний автомобіль, немає угоди на залучення додаткової техніки на випадок масштабної пожежі, в неналежному стані знаходиться водойма для забору води, тощо. Поряд з цим, у володінні підприємства знаходиться техніка, яка може застосовуватися для гасіння пожежі (трактор, знімні цистерни, мотопомпи, пожежні рукава, ранцеві оприскувачі, ручні інструменти, тощо). В належному статі знаходиться пункт накопичення пожежного інвентарю, створені мінералізовані смуги.

Також в наявності є графіки проведення патрулювань лісових масивів та сформована добровільна пожежна дружина, яка у разі необхідності може бути залучена до гасіння лісових пожеж. Попри це, керівництву підприємства надано доручення привести до ладу наявну техніку та приділити увагу виконанню інженерних заходів щодо захисту лісів від пожеж.

Далі представники моніторингової групи відвідали КП «Летичівський спецлісгосп» Летичівської районної ради.

Під час спілкування присутні ознайомилися з лісопроектною документацією, графіками чергування на пожежонебезпечний період, обговорили виконання плану та фінансовий стан підприємства та оглянули матеріально-технічне забезпечення підприємства.

За результатами перевірки були виявлені окремі недопрацювання, що стосуються виконання протоколів обласної комісії ТЕБ та НС, внутрішньої документації підприємства та виконання інженерних заходів щодо захисту лісів від пожеж.

Нагадаємо, що такі моніторингові заходи будуть проводитися по всій області, аби розуміти реальний стан справ та бути готовими до подолання таких пожеж.

Завершуючи свій візит, посадовці відвідали Летичівський рибний ринок, аби перевірити чи дотримуються на ньому карантинних вимог. Як з’ясувалося, не усі продавці та відвідувачі ринку дотримуються маскового режиму та соціальної дистанції.

Перший заступник голови адміністрації вкотре наголосив на важливості проведення широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи серед працівників торгівлі та обов’язкового дотримання карантинних обмежень.