08.07.2020 — 17:30

Хмельницька ОДА підписала Меморандум про співпрацю з Асоціацією інженерів-консультантів України

Сьогодні голова облдержадміністрації Дмитро Габінет зустрівся з представниками Асоціації інженерів-консультантів України (АІКУ) на чолі з її президентом Яною Щигуровою. Також до участі в зустрічі долучилися заступник голови ОДА Сергій Ткачук та начальник управління інфраструктури Василь Остапчук. Під час зустрічі сторони обговорили питання забезпечення європейських стандартів якості контролю за будівництвом великих інфраструктурних об’єктів, в тому числі дорожнього будівництва.

Як зазначила Яна Щигурова, Асоціація інженерів-консультантів України АІКУ є єдиним повноважним представником Міжнародної федерації інженерів-консультантів (FIDIC) в Україні – міжнародної організації у сфері будівельного консультування, яка була заснована ще на початку 20 століття. Фахівцями напрацьовано певні стандарти документообігу, організації технічного нагляду та супроводу інфраструктурних проектів. З 1945 року інженери-консультанти організації здійснюють супровід усіх проєктів, що реалізовуються за рахунок кредитних коштів Світового банку. За словами очільниці АІКУ, сюди входить і контроль якості, і розробка тендерної документації та документації на підрядні роботи, проєктування, інжинірингові послуги.

Таким чином, наразі на всіх проєктах, що реалізовуються за кошти міжнародних фінансових організацій, застосовують стандарти FIDIC. В Україні FIDIC почав активно працювати з 2012 року. Цьому сприяло і підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Як зауважила пані Яна, одним із перших указів, які підписав Президент України Володимир Зеленський, був саме указ щодо підвищення якості дорожньої сфери, в якому передбачено, що з метою посилення контролю за якістю будівництва мають залучатися інженер-консультанти FIDIC.

Дмитро Габінет наголосив, що обласна адміністрація зацікавлена у широкій співпраці з АІКУ: “Ми тільки за те, щоб посилювати вимоги до якості будівельних робіт, та готові налагодити взаємодію у цій сфері. Раді, що ми рухаємося в одному напрямку. “

За результатами перемовин Дмитро Габінет та Яна Щигурова підписали Меморандум про співпрацю між Хмельницькою ОДА та Асоціацією інженерів-консультантів України, яким засвідчили зацікавленість сторін у розвитку співробітництва з питань реалізації проектів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонтів об’єктів інфраструктури, зокрема автомобільних доріг.

Таким чином, основний акцент співпраці – на підвищенні прозорості та підзвітності проектів у сфері інфраструктури та дорожнього господарства, організаційної та фінансової ефективності реалізації проектів, поліпшенні стандартів безпеки дорожнього руху та запровадженні системи незалежного контролю якості дорожніх робіт, яка базується на умовах та принципах FIDIC.

Одним із перших напрямків співпраці Хмельницької ОДА та АІКУ має стати спільна робота з оцінки стану мостів в області з подальшою розробкою відповідної програми з їх відновлення.