09.07.2020 — 19:38

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної реформи та медичного страхування провів виїзне засідання на Хмельниччині

Сьогодні комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної реформи та медичного страхування на чолі з народним депутатом, головою комітету Михайлом Радуцьким провели виїзне засідання в Хмельницькій області. Окрім членів комітету, на засідання були запрошені представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, керівництво області та міста, народні депутати від Хмельниччини, керівники закладів охорони здоров’я області, представники громадськості.

Розпочинаючи засідання комітету, Михайло Радуцький подякував голові облдержадміністрації Дмитру Габінету, який запропонував народним депутатам провести виїзне засідання на Хмельниччині, за можливість безпосередньо на місці побачити реальний стан організації надання медичної допомоги населенню області в умовах розпочатого другого етапу медичної реформи, в тому числі онкологічним хворим, хворим на туберкульоз та розлади психіки і поведінки, а також ознайомитися із наданням медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу та здійсненням протиепідемічних заходів.

В свою чергу голова ОДА ознайомив членів комітету із ситуацією в області щодо захворюваності на COVID-19 та тими заходами, які були вжиті обласною владою, аби запобігти її поширенню. Як зауважив Дмитро Габінет, на одному із попередніх засідань комітету він уже мав нагоду доповідати з зазначених питань, оскільки тоді в депутатів виникали питання щодо області через значно нижчі показники захворюваності, ніж в сусідніх регіонах. Він підкреслив, що ситуація, на щастя, не змінилася, і кількість хворих в області досить невелика, у порівнянні із сусідами. Не змінилися і показники завантаженості ліжкомісць у закладах, що визначені як опорні для надання допомоги пацієнтам з коронавірусом. Особливу увагу Дмитро Габінет звернув на невисокий рівень захворюваності медиків в області, адже за кількістю захворілих медпрацівників Хмельниччина на 17 місці в державі.

“Все це було результатом планомірної, ефективної і, я вважаю, професійної роботи обласної державної адміністрації, обласної комісії з ТЕБ і НС, комісій усіх рівнів, які діють на території Хмельниччини, і звичайно, наших медиків, – ” зазначив голова ОДА.

Зокрема, контрольованості ситуації сприяло рішення комісії обласної ТЕБ і НС  щодо закриття ринків ще в березні. Також вірним голова ОДА назвав рішення про визначення єдиного базового закладу першої хвилі в області, якою стала Хмельницька інфекційна лікарня, адже це дало змогу сконцентрувати ресурси в одному місці. Він подякував головному лікарю Хмельницької інфекційної лікарні Оксані Піддубній та усьому колективу за дійсно професійну роботу, яку вони робили і будуть робити надалі, рятуючи мешканців області від COVID-19. Разом з тим, Дмитро Габінет наголосив, що завдяки спільними зусиллям обласної, місцевої влади, меценатів в області повністю готові до прийому пацієнтів з COVID-19 всі 10 лікувальних закладів, визначені як опорні по COVID-19, фактично з нуля налагоджено проведення ПЛР-тестування в області, значно покращено матеріальну базу та забезпеченість засобами індивідуального захисту та медикаментами.

У ході засідання основну увагу члени комітету зосередили на питанні, яке є не менш важливим, ніж протидія COVID-19, а саме на особливостях та проблемних питаннях медичної галузі, що пов’язані із другим етапом реалізації медичної реформи.

Як зауважила заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, яка також долучилася до засідання, з квітня розпочато зміну моделі фінансування спеціалізованої допомоги. Але, за її словами, реформа – це не тільки фінансування, тому МОЗ активізувало роботу над напрацюванням та реалізацією стратегії реформи медичної освіти, кадрового забезпечення, управління якістю, напрацюванням клінічних протоколів, стандартів медичної допомоги, тобто виконує величезний обсяг роботи над нормативною базою, якої потребують заклади охорони здоров’я.

“Ми напрацювали нові постанови Кабінету Міністрів України, прийняті 19 червня, що стосуються зміни тарифу “інфаркт”, “інсульт”, і головне – запровадили так званий кризовий пакет, який призначений для дофінансування проблемних закладів охорони здоров’я, насамперед фтизіатрії, психіатрії, дитячих лікарень, – зазначила пані Ірина. – Хочу звернути увагу на те, що антикризовий пакет не означає просто дофінансування. Це має бути великий комплекс роботи, який має виконати як домашнє завдання обласна рада, обласна адміністрація, органи місцевого самоврядування, кожен керівник, щоб зробити усі медичні процеси в установі ефективними, тому що ми маємо все зробити так, щоб медицина була якісна, ефективна, доступна кожному фінансово і територіально. Але це не означає бездумне витрачання коштів на пустуючі приміщення чи неефективну роботу.”

Члени комітету заслухали інформацію керівників Департаменту охорони здоров’я ОДА, лікувальних закладів області, зокрема, Хмельницької обласної лікарні, Хмельницької інфекційної лікарні, Хмельницького обласного протипухлинного центру, Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни, які розповіли про успіхи, яких вдалося досягти медичним закладам у процесі роботи, про плани на майбутнє та про ті проблемні питання, які доводиться вирішувати в зв’язку з впровадженням нової моделі фінансування.

Далі народні депутати мали можливість відвідати Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер та Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги. Вони оглянули приміщення лікарень, ознайомилися з організацією надання лікування хворим. Загалом члени комітету відзначили, що надання медичної допомоги хворим з туберкульозом та психічними розладами в цих закладах налагоджено на належному рівні.

На завершення робочої поїздки на Хмельниччину народні депутати проведуть нараду у м.Кам’янці-Подільському.