16.07.2020 — 11:55

Система цивільного захисту постійно повинна працювати на належному рівні, – Р. Примуш

На цьому наголосив перший заступник голови адміністрації Роман Примуш під час наради з підведення підсумків роботи органів управління у сфері цивільного захисту населення області за І півріччя 2020 року.

До участі в нараді долучився керівний склад управління з питань цивільного захисту населення ОДА, начальник Навчально – методичного центру цивільного захисту та БЖД в області, а в режимі відеоконференції – профільні заступники голів РДА та ОТГ, керівники структурних підрозділів, відповідальні за вказаний напрямок.

“Питання, які сьогодні перед нами стоять, пов’язані не лише з тим, що закріплено на законодавчому рівні, але й викликами сьогодення. У зв’язку з пандемією коронавірусу в Україні наразі цивільна система функціонує в режимі надзвичайної ситуації. Завдяки тому, що в області налагоджена якісна та ефективна робота з протидії цій хворобі, ми маємо такий результат, про який говорять не лише в області, а й на рівні країни. Але безперечно це означає і те, що наша готовність має бути щоденна, і заходи повинні ефективно впроваджуватися, адже ми живемо не лише питанням коронавірусу. Сьогодні виникають надзвичайні ситуації в тих чи інших регіонах, а саме пожежі в екосистемах, повені, тощо. Все це означає, що система цивільного захисту постійно повинна працювати на належному рівні”, – сказав перший заступник голови ОДА, розпочинаючи засідання.

Першочергово начальник управління з питань цивільного захисту населення ОДА Юрій Корева зупинився на аналізі виконання заходів цивільного захисту у І півріччі поточного року та результатах роботи щодо створення в органах місцевого самоврядування (ОТГ) структурних підрозділів у сфері цивільного захисту.

Далі учасники розглянули питання щодо стану виконання завдань з приведення захисних споруд в готовність до використання за призначенням, удосконалення місцевих систем оповіщення, стану накопичення місцевих матеріальних резервів та організації заходів з евакуації.

Окремо зупинилися на аналізі навчання керівного складу цивільного захисту райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) виконавчих комітетів, об’єднаних територіальних громад  у Навчально – методичному центрі ЦЗ та БЖД області, а також особливостях та порядку підготовки Плану комплектування на 2021 рік.

Заслухавши доповідачів, стало зрозуміло, що керівникам на місцях необхідно активізувати роботу в питаннях удосконалення місцевих систем оповіщення за рахунок придбання пристроїв автоматичного дозвону та забезпечення кожного населеного пункту сигнально-гучномовними системами. Також необхідно привести захисні споруди цивільного захисту у готовність, створити резервні фонди в достатній кількості в місцевих бюджетах, створити матеріальні резерви та зберегти їх в умовах адмінреформи, активізувати роботу щодо заходів запобігання загибелі людей на водних об’єктах, вжити заходів з протидії пожежам в екосистемах, тощо.

Крім того, надано доручення головам РДА провести в кожному районі заслуховування та підведення підсумків роботи цивільного захисту за І півріччя. Напрацювати конкретні деталізовані плани вирішення проблемних питань, які були озвучені. Згодом, на черговому засіданні комісії з питань ТЕБ та НС буде заслухано ці проблемні питання та шляхи їх вирішення.

“Дуже прикро, що окремі ОТГ просто ігнорують цілий ряд рішень та доручень, які були поставленні головою обласної державної адміністрації, думаючи, що з настанням тої чи іншої надзвичайної ситуації вона мене сама собою, але це не  так. В контексті сьогоднішньої адмінреформи, фактично система цивільного захисту перейде на двох рівневу структуру: обласну і місцеву (ОТГ). Тому керівникам на місцях необхідно більше уваги звернути на стан справ у сфері цивільного захисту на своїх територіях», – сказав Роман Примуш.

Поряд з цим, Роман Борисович подякував окремим головам РДА та ОТГ, які дійсно піклуються про здоров’я та життя своїх мешканців, і працюють над тим, щоб система цивільного захисту функціонувала на належному рівні: створюють служби, здійснюють організаційні заходи, тощо.