20.07.2020 — 21:34

Оксана Ситницька ознайомилася із станом історичних пам’яток Ізяслава

20 липня під час робочого візиту на Ізяславщину заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька спільно з радниками голови ОДА Наталією Тітовою та Павлом Івановим ознайомилася із станом пам’яток історії національного значення, що розташовані в місті Ізяславі: палацовим комплексом князів Сангушків, замком князів Заславських, кафедральним костелом Івана Хрестителя (Фарний костел).

Нагадаємо, що питання збереження цих об’єктів постало вже дуже давно. Аби виправити становище, нещодавно в облдержадміністрації розпочали активну роботу з метою обговорення шляхів збереження національної пам’ятки “Садиба Сангушків” та вивчення питання щодо оформлення права власності на неї. Зокрема, днями відбулося засідання робочої групи на чолі з Оксаною Ситницькою, за результатами якого вирішено напрацювати своєрідну дорожню карту, яка допоможе врятувати від руйнування та зберегти цю історичну спадщину.

До виїзду на об’єкти долучилися голова Ізяславської РДА Іван Федорчук та Ізяславський міський голова Валентина Корнійчук, фахівці профільних структурних підрозділів РДА. В ході розмови з керівництвом району та міста Оксана Анатоліївна зауважила, що зараз здійснюється підготовка переліку історичних об’єктів області, які будуть відновлені в рамках Національної програми «Велике будівництво».

За словами посадовиці, до цього переліку будуть включені і пам’ятки Ізяслава, що потребують першочергового здійснення протиаварійних, ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт, зокрема садиба Сангушків, замок (Скарбниця) та кафедральний костел (Костел Іоанна Хрестителя).

Оксана Ситницька наголосила, що місцева влада має активно включитися до процесу підготовки усіх необхідних документів, адже саме від злагодженої та чіткої роботи усіх буде залежати, чи можна буде отримати фінансування для виконання робіт з відновлення та реконструкції цих історичних об’єктів з державного бюджету.