18.07.2016 — 17:22

Євген Нищук побував на відкритті фестивалю оперного мистецтва та класичної музики «Опера в мініатюрі» в Кам’янці-Подільському

З нагоди відкриття чи не найграндіознішої музичної події року – Фестивалю оперного мистецтва та класичної музики, до Кам’янця-Подільського завітав Міністр культури України Євген Нищук. В офіційній церемонії відкриття участь взяли також голова обласної ради Михайло Загородний, т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, начальник управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Ірина Трунова.

20160717_181054Феєричне дійство – опера в мініатюрі «Турандот» (Le donne di Puccini) відбувалося на території комплексу «Старобульварний», що розташовується на території Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець». Містян та гостей оперним співом вражали  італійський тенор Емануеле Сервідіо, ідейна натхненниця проведення заходу, кам’янчанка  Олена Лютаревич та інші відомі імена у світі опери у супроводі львівського симфонічний оркестру.

16Євген Нищук разом з посадовцями області оглянули фортецю, музейні експозиції та ряд пам’яток культурної спадщини.

2Під час візиту Міністру було передано ромську кибитку, яка була виготовлена у 1998 році Київським міським товариством історії та культури ромського народу «Романіпе» в пам’ять про ромів, розстріляних в Бабиному Яру.

34566176Автором пам’ятника є скульптор Анатолій Ігнащенко. Початковий варіант він почав робити з каменю, але не все склалось і кибитка була виготовлена з корабельної сталі на київському заводі «Ленінська кузня». Розпорядженням Київської міської державної адміністрації було прийнято рішення про встановлення цього пам’ятного знаку у Бабиному Яру, проте вказане завдання виконане не було. Кибитку було розміщено над каньйоном р.Смотрич в Кам’янці-Подільському без акту прийому-передачі. Ще раніше Євген Нищук звертався офіційним листом з проханням прийняти рішення про передачу Міністерству культури України цієї пам’ятки. 12.07.2016 року сесії міської ради Кам’янця-Подільського прийняла рішення про  передачу ромської кибитки Міністерству культури України.

20160717_181237 Заходи в рамках Фестивалю «Опера в мініатюрі» триватимуть впродовж тижня. Відбудеться II Відкритий Міжнародний вокальний конкурс «Impreza. Опера в мініатюрі», концерти фортепіанної та струнної музики, майстер-клас «Belcanto», музичний лаунж «Вечірня тераса», вокально-інструментальний концерт перетину культур «Мій рідний краю!». Закриття фестивалю та Гала-концерт відбудеться 23 липня  у сквері «Гунські криниці».

Усі бажаючі можуть долучитися до прекрасного світу оперного мистецтва та класичної музики.

За матеріалами управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації

13